Újabb javaslatok a devizahitelesek megmentése érdekében

A Fidesz-frakcó azt javasolja a kormánynak, hogy tegye lehetővé az egy összegű végtörlesztést rögzített árfolyamon a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők számára – közölte Lázár János Hajdúszoboszlón, a kihelyezett frakcióülés végén. Kivizsgálják, hogy ki a felelős egymillió háztartás devizában történő eladósodásáért. Elmondta azt is, hogy az új választási törvény vegyes rendszerű legyen, egyéni körzetekkel és országos listával.

Lázár János arról beszélt: kiterjesztik az árfolyamrögzítés lehetőségét azokra a devizahitelesekre is, akiknek az elmúlt hónapokban mondta fel szerződését a bank. Emellett a Fidesz-frakcó azt javasolja a kormánynak, hogy tegye lehetővé az egy összegű végtörlesztést rögzített árfolyamon a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők számára. A rögzített árfolyam svájci frank esetében 180 forint, euró esetében 250 forint lenne. Az ügyfél vagy a megtakarításából fizeti ki ezt az összeget, vagy pedig forint alapú hitelt vehetne igénybe. A javaslat 300 ezer embernek nyújthat segítséget – fejtette ki Lázár János. A politikus leszögezte: a frakció ragaszkodik ahhoz, hogy a tranzakció minden költsége a bankokat terhelje. A Fidesz azt is kérte a kormánytól, hogy vizsgálják ki, ki a felelős azért, hogy egymillió háztartás adósodott el 2002 óta devizában.

A legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője közölte: szerdán és csütörtökön három fő témában tanácskoztak: az egyik a választási rendszer átalakítása, a másik az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása, a harmadik pedig az egészségügy, oktatás és az önkormányzati rendszer átalakítása. Konstruktív vita közepette a frakció arra jutott, hogy az új választási törvény vegyes rendszerű legyen, egyéni körzetekkel és országos listával egyszerre. Az egyéni körzetek száma 90 és 110 között lenne, az egyéni körzetek nem nyúlnának át a megyék határain. Lázár hozzátette: egyfordulós választási rendszerre tesznek javaslatot. A frakcióvezető a határon túli magyarok választójogára is kitért, elkötelezettek amellett, hogy kapjanak választási jogot a magyarok. Lesz a Magyarország területén élő kisebbségeknek, nemzetiségeknek is parlamenti képviselete. Lázár János elmondta: szeptember 30-ig megteszik a végleges javaslataikat és nyitottan állnak az egyeztetések előtt.

Nincs vita abban, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás rendszerét gyorsítani kell – hangsúlyozta Lázár János. A bíróság szervezeti rendjének átalakításával kapcsolatban a frakcióvezető elmondta: a Legfelsőbb Bíróság kúriává alakul át és a szakmai vezetést látja el. Emellett létrejön az országos bírói hivatal, amelynek elnöke az igazgatási kérdéseket veszi kézbe, tehát ez a hivatal szervezi a bíróságok munkáját és választja ki a bírákat. A javaslat szerint a bírói hivatal elnökét a parlament kétharmados többséggel kilenc évre választaná meg. Az országos bírói tanács pedig figyelemfelhívó jogkört kapna a bírói hivatal munkájával kapcsolatban. Elmondta azt is, hogy a mostani megyei és városi bíróságok helyett törvényszéki és járási bíróságok jönnek létre. Lázár János kijelentette: megmarad a mostani, többszintű bíráskodás, céljuk, hogy egy gyors igazságszolgáltatási rendszer alakuljon ki átlátható, világos vezetési szintekkel. Átmeneti törvény készül a nyugdíjba vonuló bírák pótlására, amely gyorsabb pályáztatást tesz lehetővé a bírói előmenetelben - mondta Lázár János,

– A társadalom szempontjából legégetőbb egészségüggyel és oktatásüggyel kapcsolatos változások a végső előkészítő stádiumba kerültek, két héten belül az Országgyűlés asztalán lesznek a szükséges törvénymódosítási javaslatok – mondta Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, két rendkívül fontos kérdésben szintén dönteni kellett Hajdúszoboszlón. Az egyik, hogy az alap- és a középfokú oktatás megszervezése az állam feladatai közé kerüljön-e át. A válasz elsöprő többséggel: igen. A következő tanévtől kezdve az önkormányzati fenntartás csupán az óvodákra vonatkozik majd, az általános iskolák, a szakközépiskolák és gimnáziumok ügyeiről az állam gondoskodik. Magyarországon a jövőben állami feladat lesz a fekvő- és a járóbeteg-ellátás – ismertette a Fidesz-KDNP-frakciószövetség egyhangú döntését Lázár János. A frakció abban is állást foglalt, hogy a kórházak és a szakrendelők ne a kormányhivatalok felügyelete, hanem központi állami szerv irányítása alá tartozzanak.

Bár a Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésének tervezett napirendjén nem szerepelt az önkormányzatok ügye, a frakciószövetség váratlanul állást foglalt a kérdésben – jelentette be Lázár János fideszes frakcióvezető, hozzátéve: a kormánypárti képviselőcsoportok zöld utat adtak az új önkormányzati rendszernek. Álláspontjuk szerint szükség van új önkormányzati törvényre, amely szabályozza egyebek mellett az egyesített hivatalok kérdését, a járási társulásokat és az egységes finanszírozást.

Világos bizonyíték volt arra, hogy a két frakció támogatja a kormányzat eddigi politikáját – jelentette ki Szijjártó Péter sajtónyilatkozatában. Hosszú, elhúzódó válságra kell berendezkednünk Európában, a magyar Országgyűlésben ennek megfelelően kell majd megalkotnunk a törvényeket is. Mint a miniszterelnök szóvivője fogalmazott: a kormány gazdaságpolitikai döntései azt a cél szolgálják, hogy az ország kiszolgáltatottságát csökkentsük. Ebben rendkívül fontos szerepet játszik az államadósság csökkentése. Ilyen lépésre jelenleg két állam, Svédország és Magyarország volt csupán képes. Mint mondta: szintén kulcsfontosságú lesz, hogy 3 százalék alatt tartsuk a költségvetési hiányt. Szijjártó Péter elmondta: Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy az államadósság és a hitelek nagy része is devizában van. A kormány a vasárnapi ülésén napirendre tűzi a frakció által javasolt kérdéseket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!