Újraszentelték a felújított Szent Márton-templomot Szombathelyen

Elkészült Szombathely legrégebbi plébániatemplomának külső és belső felújítása. Az épületet Veres András szombathelyi megyés püspök, az MKPK elnöke ünnepi szentmise keretében újraszentelte pénteken. Az ünnepségen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalomért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: most, amikor keressük a helyünket Európában, meg akarjuk óvni értékeinket, Szent Márton életpéldája nyomán visszatérhetünk a keresztény gyökerekhez.

Hozzáfűzte, a kormány fontosnak érezte, hogy támogatást nyújtson a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév megrendezéséhez, a róla elnevezett templom felújításához. Az államtitkár úgy fogalmazott: az anyagi támogatás, a templom és a püspöki palota felújítása, az új katolikus általános iskola és gimnázium felépülése mellett az is fontos, hogy a jubileumi év rendezvényeit sikerüljön megfelelő lelki tartalommal is megtölteni, hiszen napjainkban nagy szükség van arra az önzetlen segítő lelkületre, amelynek Szent Márton a példája.

Veres András szentbeszédében azt hangsúlyozta: Szombathelyen, az egykori Savariában kétezer éve, tehát már a katolikus egyház kezdetétől Krisztust követő keresztények imádkoztak, amit bizonyítanak a templom körül feltárt ókeresztény leletek. Ma mi vagyunk az örökösei ennek a hagyatéknak, mi vagyunk a keresztény jelenlét folytatói ezen a helyen. Hozzátette: a megújult templom méltó környezetet biztosít Szent Márton tiszteletére, és méltó módon képes befogadni azokat a zarándokokat is, akik a 2016-os jubileumi évben ellátogatnak majd Szombathelyre.

Veres András köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a támogatásért, jelezve, ekkora léptékű felújításokra önerőből nem lett volna képes az egyházmegye. Közölte, nemcsak az MKPK hirdetett Szent Márton-emlékévet, hanem a kormány is vállalta azt a keresztény örökséget, amelyet Szent Márton személyéből fakadóan birtoklunk, és amelynek megőrzése, továbbfejlesztése kötelességünk.
 
Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton-templom plébánosa elmondta: a barokk stílusú épület tetőszerkezete, esőelvezető rendszere, homlokzata és külső festése is teljesen megújult. Belül kicserélték a nyílászárók egy részét, korszerűsítették a világítást, felújították és újraaranyozták a szobrokat és a több száz éves oltárt is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!