Ülésezett a magyar-vatikáni vegyes bizottság

A kölcsönös figyelem és együttműködés szellemében, megfelelő ütemben haladnak a tárgyalások – állapították meg a magyar-vatikáni vegyes bizottság munkájában résztvevő felek. A paritásos bizottság ülését a két társelnök, Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzepolitikáért felelős  miniszterelnök-helyettes és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius vezette.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közleményében felidézte, hogy a  testület legutóbb október 4-én ülésezett. Semjén Zsolt akkor azt mondta, hogy a teljes 1997-es vatikáni szerződést áttekintik a felek külön-külön bizottságokban, és utána kerül majd a megállapodás módosítása a főbizottság elé.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: az 1997-es vatikáni szerződés újratárgyalására azért van szükség, mert mára gyökeresen megváltoztak a körülmények, a jogszabályi környezet, és új alkotmány, egyházügyi törvény, adótörvények, valamint köznevelési, felsőoktatási törvény lépett életbe.

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes korábban a bizottság legalapvetőbb feladatának nevezte, hogy áttekintse az egyház-finanszírozás kérdéseit. E téren jelentős számú törvénymódosítást kell végrehajtani, mert az elmúlt nyolc évben a kabinet diszkriminatív módon eltért a vatikáni szerződésben foglaltaktól. A magyar-vatikáni megállapodás rögzíti a vegyes bizottság létrehozását, a paritásos bizottság társelnökei Semjén Zsolt és az apostoli nuncius.

A testület magyar tagjai: Hoffmann Rózsa, Rétvári Bence, Szászfalvi László, Németh Zsolt, Jávor András, Soltész Miklós, Naszvadi György, és Schanda Balázs.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!