Ünnepi taggyűlésen emlékeztek Isépy Tamásra

Ünnepi taggyűlésen emlékeztek kedden a Kereszténydemokrata Néppárt Miskolc Városi Szervezetének tagjai Isépy Tamásra, a magyar és a miskolci kereszténydemokrácia meghatározó alakjára, akiről a miskolci székház nagytermét is elnevezték. A KDNP múltját, jelenét és jövőjét is elemző rendezvényen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, és Harrach Péter, az Országgyűlés KDNP frakciójának vezetője is.

A taggyűlést megelőző sajtótájékoztatón Molnár Péter, a párt városi elnöke, és Nagy Kálmán országgyűlési képviselő méltatták Isépy Tamás munkásságát, szóltak a kereszténydemokrácia országos és helyi célkitűzéseiről. Molnár Péter egyebek mellett elmondta: Isépy Tamás 1989-ben alapítója volt a KDNP helyi szervezetének, majd 1990-tól haláláig, 2004-ig parlamenti képviselőként dolgozott. Az elnök kiemelte, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt ma – a Barankovics István vezette Demokrata Néppárt jogutódaként - a magyar parlament egyetlen történelmi pártja. A rendszerváltás óta eltelt időszakban kétszer került kormányra: az 1990-1994 közötti, és a jelenlegi választási ciklusban. 2002-ben új korszak kezdődött a KDNP történetében, amikor szövetséget kötött a Fidesszel. Az együttműködés sikeresnek bizonyult, a pártszövetség a legutóbbi parlamenti választásokon kétharmados felhatalmazást kapott a kormányzásra. - A KDNP világnézeti párt, horgony a Fidesszel kötött szövetségben – hangsúlyozta Molnár Péter.

Nagy Kálmán arról beszélt, hogy 1990-től, az első önkormányzati választástól kezdve Miskolcon is meghatározó politikai erő a kereszténydemokrácia. - Városunkban jelentős a kereszténydemokrata értékrend és eszmeiség támogatottsága a kétkezi munkásemberektől kezdve az értelmiségiekig, jelentős a kereszténydemokrata értékrend beágyazottsága a társadalomba. Erre mi büszkék vagyunk, de ez nagy felelősség is – hangoztatta az országgyűlési képviselő, aki szerint igaztalanok azok a vélemények, amelyek sikertelen, leszakadó városként próbálják beállítani Miskolcot. Nagy Kálmán kiemelte a miskolciak összetartását, emberi beállítottságát, az intézmények sikeres működését, az oktatást. Mint mondta, ez a város mindig példaértékűen törődött a fiatalokkal, az idősekkel, anyagi, gazdasági helyzetének megítélésekor pedig azt is figyelembe kell venni, honnan indult a rendszerváltozás után. Isépy Tamás emlékének, munkásságának a felidézésével is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a tiszta, erkölcsökön nyugvó, higgadt politizálás hozhatja el a felemelkedést.

A taggyűlésen elsőként Molnár Péter köszöntötte a megjelenteket, majd Isépy Eszter emlékezett édesapjára. Nagy Kálmán ugyancsak Isépy Tamást, illetve a miskolci kereszténydemokraták eddigi teljesítményét, városépítő munkáját méltatta. Külön kiemelte, hogy Miskolcon minden történelmi egyház működtet iskolákat, óvodákat, ami a jövő építése szempontjából nagyon fontos.

Semjén Zsolt szerint Isépy Tamás több témában történelemformáló volt. Ilyen volt az egyházi vonatkozású ingatlanrendezés, az erre vonatkozó, 1991-es törvény egy az egyben az ő műve volt. Jelentős szerepet játszott a KDNP politikai önmeghatározásában, valamint, valamint az állampolgárság jogán való nemzetegyesítés gondolatának kiteljesítésében is.

A miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy KDNP, mint deklaráltan világnézeti párt speciális helyzetben van. A megoldást a Fidesszel kötött szövetség jelentette és jelenti. A párt megőrizte az egyháziságát, konzekvensen képviseli az egyház társadalmi tanítását, szellemi tartalmat ad a szövetségbe - példa erre az új, keresztény alapokon nyugvó alkotmány is.

Harrach Péter megemlékezésében úgy fogalmazott, "Isépy Tamás egy vérbeli, kemény ügyvéd volt, ami tartást is jelentett a számára". A KDNP országgyűlési frakcióvezetője kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP szövetsége nemzeti érdek, s ennek egyik kovásza maga Isépy Tamás volt.

A taggyűlést követően a résztvevők a Szent Anna temetőben megkoszorúzták Isépy Tamás sírját, akinek egyik mondatát választották a taggyűlés mottójául is: „Vallom: a kereszténydemokrácia elvei nélkül nem lehet hatékony politikát megvalósítani...”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!