Valamennyi politikus érdeke a Simon-ügy feltárása

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága vizsgálatával azt szeretné bizonyítani, hogy a volt szocialista képviselő, Simon Gábor ügye egyedi eset, abból nem szabad általánosságokat levonni – jelentette ki  Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke az alkotmányügyi bizottság ülésén. Hangsúlyozta: az elmúlt egy hét történéseiből az állapítható meg, hogy bizonyos politikai erőknek az a szándéka, hogy mindegyik politikust besározzák ezzel az üggyel, és egy olyan közhangulatot teremtsenek, hogy „lám-lám ilyenek a politikusok”.

A bizottság elnöke hangsúlyozta: szeretnék bebizonyítani, hogy ez egyedi eset, nem szabad ebből általánosságokat levonni.   

Ismertetése szerint a Simon Gábor ügyében beterjesztetett – a mentelmi jog felfüggesztésére és az összeférhetetlenség kimondására irányuló – határozati javaslatok a képviselő lemondásával okafogyottá váltak.  A képviselő azonban nem tisztázta a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban felmerült kérdéseket - tette hozzá.   

Közölte, a most benyújtott határozati javaslatban azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hatalmazza fel a mentelmi bizottságot, hogy a Simon Gábor ügyével kapcsolatos kérdéskört tisztázza.   

Gaudi Nagy Tamás (Jobbik) és Gyüre Csaba (Jobbik) is azt mondta, hogy pártjuk már régóta szorgalmazza, hogy a tisztességtelenül meggazdagodott politikusok kerüljenek a megfelelő helyre, és hogy a parlamenti ciklus végén minden politikus essen át vagyonosodási vizsgálaton. Fontosnak nevezték ennek a kérdésnek a tisztázását.   

Bárándy Gergely (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselő lemondott képviselői mandátumáról, így a bizottságnak és a parlamentnek nincs felette joghatósága.   

Hangsúlyozta ugyanakkor, az MSZP-nek érdeke, hogy a hatósági eljárásban minél hamarabb kiderüljön, honnan származik Simon Gábor eltitkolt vagyona és hogyan került a pénz a bécsi számlára. Jelezte, hogy a szavazásban nem vesznek részt.   

Vas Imre (Fidesz) szerint Simon Gábor ügye azt az időszakot érinti, amikor képviselő volt.   

A vitában elhangzottakra válaszolva Rubovszky György közölte, évente 15-20 megkeresés érkezik a mentelmi bizottsághoz vagyonvizsgálati eljárásra, a képviselők minden esetben fel tudják oldani az ellentmondásokat, ezért egy ügy sem jutott a parlament elé.   

Az alkotmányügyi bizottság a szocialisták szavazástól való távolmaradása mellett egyhangúlag tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!