A választókerületekről szóló ET-határozat előrelépés az ukrajnai magyar közösségnek

Fontos előrelépésnek nevezte az ukrajnai magyar közösség érdekében az Európa Tanácsban (ET) a választókerületekről a közelmúltban elfogadott határozatot Kalmár Ferenc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. A kormánypárti politikus kiemelte: az elfogadott módosító javaslat szerint Ukrajnában a központi választási bizottság úgy alakítja ki a jövőben választókerületeket, hogy az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek egy választókerületbe kerüljenek.

A kormánypárti politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésszakán magyar, moldovai és román kezdeményezésre elfogadott módosító javaslat azt tartalmazza, hogy Ukrajnában a központi választási bizottság oly módon alakítsa ki a jövőben választókerületeket, hogy az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek egy választókerületbe kerüljenek.

Az előző választásokon – ahol „feldarabolták a nemzeti kisebbségeket", és több választókerületbe kerültek, esély sem volt arra, hogy akár egy kisebbségi képviselő is bejusson az ukrán parlamentbe – mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.

Megjegyezte: Kárpátalján csaknem 160 ezer magyar él, és ha Ukrajna betartja a határozatot, komoly esélye lehet annak, hogy ismét legyen legalább egy magyar képviselő az ukrán parlamentben. A módosítás ugyanakkor nemcsak a magyar kisebbséget érinti Ukrajnában, hanem a román és bolgár kisebbséget is.

Kalmár Ferenc szerint ez olyan fontos üzenet, amelyet „illik meghallani és illik követni is". Hozzátette: a határozatnak van olyan passzusa is, amellyel figyelmeztetik Ukrajnát, ha nem tesz eleget a demokratikus kötelezettségeinek, annak következményei lesznek.

A kereszténydemokrata politikus beszámolt arról, hogy az előző heti ET-ülésen szó volt az erőszakos kitelepítésekről is. Felszólalásában – mint elmondta – kitért arra: az ET még 1993-ban felszólította a szomszédos államot, hogy kollektív bűnösségről szóló határozatokat törölje el, és segítse a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzését. Annak ellenére, hogy Szlovákia csatlakozott emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő strasbourgi szervezethez, az ajánlást nem tartotta meg, és nemhogy eltörölték volna a Benes-dekrétumokat, de 2007-ben még meg is erősítették – mondta.

Kalmár Ferenc szólt arról is: határozatot fogadtak el arról, hogy hozzák létre az erőszakos áttelepítések és etnikai tisztogatások áldozatainak európai emlékközpontját.

Beszámolt arról is, hogy albizottság alakult a kisebbségek védelmére.

Az ET parlamenti közgyűlése múlt csütörtökön elfogadott állásfoglalásában felszólította az ukrán hatóságokat, hogy ejtsék a volt kijevi kormánytagok – köztük Julija Timosenko korábbi  miniszterelnök – ellen emelt vádakat. Egyúttal alkotmányos reformra és a választási törvény megváltoztatására is felszólították Ukrajnát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!