Válaszutak metszéspontján – Szárszóért Fesztivál

Válaszutak metszéspontján címmel hétfőn kezdődik az 1943-as szárszói konferencia 65. évfordulója alkalmából a magyarországi református egyház Soli Deo Gloria Konferenciaközpontjában megrendezésre kerülő egyhetes Szárszóért Fesztivál, amelyen napjaink nemzetstratégiájának legfontosabb kérdéseit veszik sorra a református egyház vezetői, társadalomtudósok és politikusok.

Balatonszárszón a Magyar Református Diákok Soli Deo Gloria („Egyedül Istené a Dicsőség”) (SDG) Szövetsége 1928-tól a telep államosításáig folyamatosan rendezett konferenciákat a középiskolásoknak és az egyetemistáknak. 1934-ben új kezdeményezésként indult el a Magyar Testvériség Konferenciasorozat, amely az 1942-es és az azt követő 1943-as Magyar Élet Konferencia előzményéül szolgált, mindkét találkozó szervezésében az SDG mellett részt vett a Kabay Kör és Püski Sándor vezetésével a Magyar Élet Könyvbarátainak Társasága. Az 1943-as konferencia különösen fontos pillanatban, történelmi válaszutak metszéspontján jött létre, a találkozón a radikális baloldaliak és a polgári átalakulás képviselői napi pártpolitizálás helyett a nemzet lehetséges választásairól, a magyarság háború utáni jövőjéről cseréltek eszmét. Németh László mellett Veress Péter, Féja Géza, Erdei Ferenc, Karácsony Sándor, Darvas József, Nagy István, Gulyás Pál és Püski Sándor voltak az előadók.

1950-ben az SDG Szövetséget a többi egyesülethez hasonlóan megszűntették, majd 1952-ben államosították a református egyház konferenciatelepét. A diktatúra évtizedei után a konferenciasorozat 1992-ben indulhatott újra, s azóta a magyarországi református egyház minden esztendőben megrendezi a református értelmiségi konferenciát.

Bár az előző rendszerben a szocialista állampárt megpróbálta kisajátítani a '43-as kiútkereső konferenciát, majd a kilencvenes években a baloldali és liberális értelmiség igyekezett elorozni Szárszót (a református konferenciatelep szomszédságában, Farkasházy Tivadar telkén jöttek össze tíz éven át, nagy médiatámogatással), ezek a kísérletek kudarcba fulladtak – a „szárszói találkozó” nyolcvan éve történelmileg védett fogalom és szimbólum, elvehetetlen a magyar református szellemiségtől és értelmiségtől.

Az idei, a rendszerváltás óta 17. szárszói értelmiségi konferencia rendhagyó lesz – egyrészt mert ezúttal nem három napig, hanem egy hétig tart, másrészt most kivételesen nem egy központi téma köré szervezték az előadásokat és hozzászólásokat, hanem minden napnak saját házigazdája és témaköre lesz, és a rendezvénysorozatot könyvbemutatók, kiállítások, filmbemutatók, irodalmi, színházi előadások és zenei programok teszik színesebbé.

A délelőtti előadások témakörönként (irodalom, történelem, gazdaság, társadalom, nemzetstratégia, politika) idézik a múltat, próbálják értelmezni a jelent és körvonalazni a jövőbe mutató (ki)utat, olyan közéleti szereplők, neves értelmiségiek közreműködésével, mint – mások mellett – Bölcskei Gusztáv és Szabó István püspök, Kulin Ferenc, Alexa Károly, Tőkéczki László, Bogár László, Gazsó Ferenc, Vass Csaba, Matolcsy György, Lóránt Károly, Tellér Gyula.

A szombaton kerül sor a nemzetstratégiai kerekasztal-beszélgetésre Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Jerzy Buzek volt lengyel miniszterelnök részvételével. A Válaszutak metszéspontján elnevezésű szárszói értelmiségi találkozó hagyományosan a református templomban tartott vasárnapi istentisztelettel zárul, ezúttal a Muzsikás együttes és Petrás Mária közreműködésével. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!