A vallási felfogásnak fontos helye van a közéletben

Helytelen az egyház és a társadalom szétválasztása, együttműködésük ugyanis az egész társadalom javát szolgálja – mondta Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes az Európai Unió néppárti képviselőcsoportja által szervezett 14. Vallások Közötti Párbeszéd Konferencián. A KDNP elnöke beszédében hangsúlyozta, igaz ez akkor is, ha marxista és liberális alapon többször megkérdőjelezik, van helye a politikai életben a vallási tanításon nyugvó társadalomfilozófiai szerepvállalásnak. 

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a vallásszabadság a legszélesebb mértékben megvalósuljon, beleértve az egyháznak azt a küldetését és jogát, hogy közéleti kérdésekben is tanítást adjon. Mint mondta: rendkívül fontosnak tartja, hogy az állam és az egyház, az egész társadalom javára harmonikusan működjön együtt.

A KDNP elnöke beszédében kitért arra, hogy marxista és liberális alapon többször megkérdőjelezik a vallási ihletettségű politika, a vallási tanításon nyugvó társadalomfilozófiai szerepvállalás legitimitását. „Mi vallásos emberek, soha nem vontuk kétségbe, hogy ilyen filozófiai alapvetésből részt lehessen venni a politikai életben. Nem fogadhatjuk el, hogy kétségbe akarják vonni, hogy vallásos filozófiából levezetett felfogással vegyünk részt a közéletben” – jelentette ki.  

Semjén Zsolt álláspontja szerint a vallásszabadság korlátozása lenne kétségbe vonni, hogy az egyházaknak, a vallásos közösségeknek az élet minden területén lehet tanításuk és joguk ahhoz, hogy a felfogásukat akár politikai, társadalmi téren is elmondják.  

Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke közöntőjében arról beszélt, az ember nem áll egyedül a világmindenségben, az emberiség életét az isteni gondviselés kíséri. „Ez a meggyőződés segít bennünket abban, hogy a társadalomnak is optimista, energikus, és értéket teremtő tagjai legyünk. Ez segít minket abban is, hogy a népek között és a társadalmakon belül a kiengesztelődést, a megbékélést szolgáljuk” – mondta a bíboros.  

Az ember célja a teremtés, hogy többet adjunk vissza annál, amit kapunk – mondta köszöntőjében Ján Figel, az Európai Bizottság volt tagja, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke. A politikus a térség államairól szólva kijelentette, hogy szocializmusból a fogyasztói társadalom felé haladnak, közben a kollektivizmus helyét az individualizmus veszi át. A fejlődésnek ez az útja számos, nem fenntartható jelenséget hoz magával, az egyensúly megteremtésében játszhatnak szerepet az egyházak, melyek tevékenységének legfőbb célja a közjó.  

A Szent Adalbert Központban rendezett kétnapos konferenciát köszöntötte Othmar Karas, az EPP képviselőcsoportjának alelnöke is.  

A rendezvény az egyházak és a vallások szerepét vitatja meg a Duna-régióban az EU néppárti képviselőcsoportja, valamint vallási vezetők és a nemzeti hatóságok részvételével. A szekcióülések témái között szerepel a vallás küldetése a világi társadalomban, a vallási szereplők hozzáállása az erkölcsi kérdések nyilvános megvitatásához, az állam és az egyház kapcsolata, a vallás jelenléte a sajtóban, az együttműködés a politikusok és a vallási vezetők között. Pénteken Gyürk András, a magyar néppárti delegáció vezetője mond záróbeszédet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!