Valljuk meg katolikus hitünket a népszámláláson!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a népszámlálás fontosságát hangsúlyozva kampányt indított, amelyben arra buzdítja a katolikusokat, hogy vállalják vallási hovatartozásukat. Az MKPK megtartotta őszi rendes ülését, amelynek vendége volt hazánk új nunciusa, Alberto Bottari de Castello. Elhangzott az is, hogy a Karitász a ki nem használt egyházi épületekben szociális foglalkoztatókat fog kialakítani csökkent munkaképességűek számára.

Az ülésen Erdő Péter bíboros elmondta: idén ünnepli megalakulásának 80., valamint újjászervezésének 20. évfordulóját egyházunk hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász. Ez alkalomból november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján a Szent István-bazilikában ünnepi hálaadó szentmisét celebrálnak a Püspöki Konferencia tagjai, amelyre várják a karitász munkatársait és önkénteseit, hogy megköszönhessük nagylelkű, áldozatos munkájukat.

Egyházunk egyik feladata meglévő épületeink minél hatékonyabb használata. Jelenleg nem megfelelően kihasznált épületeinkben ezért a Katolikus Karitász szervezésében az illetékes püspökkel egyeztetve szociális foglalkoztatók kialakítására kerül sor, ahol csökkent munkaképességűek alkalmazását kívánjuk lehetővé tenni, hogy küldetésünknek megfelelően és lehetőségeinkhez mérten hozzájáruljunk minél több honfitársunk nehéz szociális helyzetének javulásához. Erdő Péter megjegyezte: egyelőre az épületek felkutatása folyik, a legtöbb feleslegessé vált ingatlan valószínűleg kistelepüléseken van, például nem használt plébániák.

Döntés született arról, hogy a 2012. január elsején életbe lépő új egyházügyi törvényhez igazítják az egyház önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményeire vonatkozó szabályozást. Ezzel kapcsolatban Erdő Péter kifejtette: ezentúl nem a bíróságoknál, hanem az illetékes minisztériumban jegyzik be a felekezeteket, és így a jogi személyiségként való bejegyzés átvezetése jelent formai teendőket. Az új egyházügyi törvénnyel kapcsolatos kérdésre válaszolva hozzátette: a katolikus egyház életében nem jelent különösebb változást az új törvény, egy-két jogi formai kérdést lehet, hogy kell majd rendezni, például a Szentszékkel kötött megállapodásokban lehet, hogy ki kell majd cserélni az előző, 1990. évi 4. törvényre való hivatkozásokat a mostanira. Azt a törvényt a prímás „szabadságunk magna chartájának” nevezte, rámutatva, hogy a benne foglalt vallásszabadságot az új törvény is változatlanul kimondja.

Az adótörvények változása miatt szükségessé vált bérkompenzáció érinti a Katolikus Egyház közfeladatokat ellátó intézményeit is. Erdő Péter az egyházaknak a médiában nagy port kavart iskolaátvételeivel összefüggésben rámutatott: a katolikus egyház 38 intézményt vett át önkormányzatoktól, ebből 23 óvoda, több általános iskola, öt gimnázium, öt szakközépiskola, két kollégium és négy alapfokú művészeti oktatási intézmény. Több vidéki városban, ahol jelentős a katolikus hívek száma, de eddig nem volt oktatási intézmény, a település számos iskolája közül egyet vállalt át az egyház.

A konferencia cigánypasztorációs kérdésekkel is foglalkozott, különösen a nevelés és oktatás területére vonatkozóan. A már régóta működő intézmények mellett több településen indulnak új kezdeményezések, családi napközik, tanodák, amelyek a cigány gyermekek oktatását szeretnék előremozdítani.

XVI. Benedek pápa nemrégiben megalakította az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát, és a jövő évi püspöki szinódus témájaként is az új evangelizációt jelölte meg. Ehhez kapcsolódva a püspökök Udvardy György előadása után kiemelten foglalkoztak az evangéliumnak a mai társadalmi, kulturális viszonyok közötti hirdetésével, az evangelizáció új lehetőségeivel. A Pápai Tanács kezdeményezésére 2012-ben 12 európai nagyvárosban, köztük Budapesten rendeznek majd olyan programsorozatokat, amelyek az új evangelizációs eszközökkel segítik az Evangélium széles körű terjesztését.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Püspöki Konferencia a Magyar Katolikus Kultúra Napjai országos programsorozatot október 3. és 9. között. Ennek keretében az egyházmegyék a magyarság katolikus kulturális értékeit bemutató kiállításokkal, előadásokkal, rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

A népszámlálási kampányról itt olvashat bővebben.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!