A válság közepette is sikeres lehet egy közép-európai ország

Magyarország bejelentkezett az Európai Unió sikertörténeti pozíciójára – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács elnökével folytatott budapesti tárgyalása után. Kiemelte, az elnök személyében Magyarország egyik fontos barátját fogadtuk, a következő hét évre szóló uniós költségvetés nem jöhetett volna létre az ő tevékeny részvétele nélkül.

Az elnök személyében Magyarország egyik fontos barátját fogadtuk – mondta a miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatója kezdetén. Kiemelte, hogy a következő hét évre szóló uniós költségvetés nem jöhetett volna létre az elnök tevékeny részvétele nélkül. „Elismeréssel kell szólnunk erről a teljesítményről – fogalmazott a kormányfő. – Herman Van Rompuy mindig is nyitott volt azok iránt a megoldások iránt, melyekkel Magyarország 2010 után próbálta és próbálja stabilizálni, növekedési pályára állítani gazdaságát és társadalmát. Magyarország bejelentkezett az Európai Unió sikertörténeti pozíciójára. Hiszen kevesen vagyunk képesek csökkenteni az államadósságot, kontroll alatt tartani a költségvetést és beindítani a növekedést.”

Manapság kevés olyan ország van az Európai Unióban, amely képes az államadósság csökkentésére, az éves költségvetés keretek közt tartására és növekedési program beindítására is. Több mutatóban is jól teljesített Magyarország, ilyen az államadósság csökkentése és a foglalkoztatás javítása is – utalt a minap megjelent foglalkoztatási számokra a miniszterelnök, azonban hozzátette: a gazdasági növekedés hiányzik a magyar gazdaságból, ennek előrelendítése lesz 2013 feladata. Erre szerinte jó esély mutatkozik, és kedvező számokat vár. Orbán Viktor a megbeszélésük során biztosította Herman van Rompuyt, hogy hazánknak fontos az eurózóna sikere is, és minden stabilitási lépést támogat, mely a közös valuta megerősítésére irányul, illetve a bankunió megteremtését segíti.

A miniszterelnök arra kéri az uniót, hogy mutasson megértést a külső szemlélőknek talán szokatlannak tűnő gazdaságpolitikai lépésekkel szemben. Orbán Viktor kiemelte, ezekre a döntésekre hazánk kommunista múltja miatt van szükség, példaként említette az adóreformot és a gazdaságélénkítő lépéseket. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a határozatok megmutatják: a válság közepette is sikeres lehet egy közép-európai ország.

A kormány keddi, éjszakába nyúló ülésén döntött az 5000 főnél nagyobb települések adósságának átvállalásáról – közölte a miniszterelnök. Mint Orbán Viktor elmondta, ez 8 millió embert érint. Összesen 600 milliárd forint az önkormányzatoktól átvállalt adósság összege. Hasonló kormányzati döntésre nem emlékszik, amikor ekkora adósságot vállalt volna át korábban a településektől – húzta alá a kormányfő. Egyúttal megköszönte a testületeknek, hogy olyan szigorú pénzügyi szabályokat fogadtak el, hogy ne lehessen újra eladósodni.

A legjobb helyzetben lévő települések esetében 40, a legrosszabbaknál 70 százalékos az adósságátvállalás mértéke – mondta Orbán. Mintegy tucatnyi várossal még folyamatban van az egyeztetés, a főváros esetében 60 százalékos az átvállalás mértéke, de még van néhány részletkérdés, amiről meg kell állapodniuk. Orbán reméli, hogy március 8-ig egy komplett együttműködési csomagról is megállapodnak Budapesttel.

A miniszterelnök leszögezte, hogy mindent megtesznek az adósság csökkentéséért. Mint mondta, Magyarország gondjai abból adódnak, hogy az államadósság 77-78 százalék körül van. Ha ez egy 30-40 százalékos mérték lenne, akkor Magyarország a legjobbak között lenne Európában.

Nem akarja azt elhitetni, hogy az államadósság növelése árán lehetne gazdasági növekedést indítani. Hiszünk abban, hogy létezik adósságcsökkentés mellett növekedés. Ehhez pedig fontos lépés az önkormányzati adósságátvállalás – mondta Orbán.

Az Európai Tanács elnöke munkalátogatás keretében látogatja végig az uniós fővárosokat. A nap folyamán találkozik még Kövér László házelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel. Ezt követően Lengyelországba utazik, ahol Bronislaw Komorowski elnökkel és Donald Tusk kormányfővel tárgyal.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!