A válság nem fogja legyőzni Magyarországot

Magyarország le fogja győzni a válságot – mondta Orbán Viktor azután, hogy Schmitt Pál köztársasági elnökkel konzultált a Sándor-palotában. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány 2012-ben meghozza az arányos adórendszer véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket. Kitért arra, hogy a vállalkozói világ még nem viszonozta az adócsökkentést, az áfa-fizetés területén továbbra is sok a visszaélés, ezért az adóhatóságnak jobb teljesítményt kell nyújtania.

(...) az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélés mértéke, ezért az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania.(...)

Beszámolt arról is, hogy a kormány védelmi intézkedéseket tervez a legsérülékenyebb társadalmi csoportok érdekében, míg a devizahitelesek ügyében a jövő heti Fidesz-KDNP-frakcióülésen születhetnek újabb javaslatok.

A kormányfő az általa kezdeményezett megbeszélés után újságíróknak kifejtette: az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert az uniós államok Magyarország és Svédország kivételével továbbra is növelik az adósságukat. Magyarország viszont a kormány által egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a válságra, ezért a válság nem fogja legyőzni Magyarországot, hanem mi magyarok fogjuk legyőzni a válságot – jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve: ehhez az kell, hogy a kabinet megakadályozza az államadósság újratermelődését és még az ősszel meghozza az ehhez, az ország megújításához szükséges döntéseket, legyen szó az új nyugdíjrendszerről, a gazdaság stabilitását szolgáló törvényről vagy az új oktatási jogszabályok elfogadásáról.

Az egykulcsos adó jövőjét firtató kérdésére elmondta: a kormány 2012-ben megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel véglegesíti az arányos adórendszert, és nem enged abból, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb, legátláthatóbb és legalacsonyabb kulccsal működő, munkára ösztönző adórendszer. Megjegyezte azt is, megítélése szerint a magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, több kis adót pedig eltörölt arra számítva, hogy ez javítja az adófizetési morált. Ez nem következett be, különösen az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélés mértéke, ezért az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania – jelentette ki azzal együtt, hogy a vállalkozásokat az eddiginél erősebb együttműködésre kérik. A miniszterelnök kiemelte, hogy az előző kormányok az uniós elvárással ellentétben nem alakították át a magyar áfa-rendszert, ezért az államnak idén mintegy 250 milliárd forint forgalmi adót vissza kell fizetnie a vállalkozásoknak.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a kormány védelmi intézkedéseket tervez a legsérülékenyebb társadalmi csoportok megsegítésére. Közölte, megbeszélésükön Schmitt Pál világossá tette, azt várja a kormánytól, hogy külön intézkedési terveket dolgozzon ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek érdekében. A miniszterelnök erre ígéretet tett, majd elmondta, hogy a tervezett intézkedéseket a következő napokban bemutatja a köztársasági elnöknek, és azt szeretné, ha azokról már a parlament őszi ülésszakának első napján - szeptember 12-én - a nyilvánosságnak is beszámolhatna.
    
A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre válaszul kifejtette: az árfolyamgátat fontos, de kétségtelenül átmeneti intézkedésnek tartja, amely nem oldja meg tartósan a devizahitelesek problémáit, arra ugyanis semmi esély sincsen a következő 8-10 évben, hogy a svájci frank árfolyama visszamegy akár csak megközelítőleg arra szintre, ahol akkor volt, amikor a hiteleket fölvették, a helyzet legfeljebb romlani tud. A kormányoldalnak tehát lépnie kell, a devizahitelesek megsegítése a jövő heti Fidesz-KDNP-frakcióülés egyik kiemelt témája lesz.
    
Schmitt Pál közölte: elsősorban az Európai Unióban érezhető gazdasági válság hatásairól, és az annak kezelésére tervezett kormányzati intézkedésekről kért információt a kormányfőtől. Mindketten megállapították, hogy a kormány és a magyar gazdaság is jobban felkészült a válságra, mint 2008-ban. A köztársasági elnök arra biztatta a kormányfőt, hogy tartson ki az államadósság-csökkentés politikája mellett, és hozzá hasonlóan az adófizetési fegyelem fontosságát hangsúlyozta.
    
A még megalkotandó sarkalatos jogszabályokkal kapcsolatban elmondta: tájékoztatást kért a kormány törvényalkotási menetrendjéről, az ellenzéki frakciókat pedig arra fogja biztatni, hogy vegyenek részt a kétharmados törvények parlamenti vitájában. Orbán Viktor ezzel összefüggésben azt emelte ki, hogy a január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez kapcsolódó összes sarkalatos törvényt még idén el kell fogadni. Az államfő szorgalmazta, hogy az egészségügyre, oktatásra és a sportra, egészséges életmódra jutó költségvetési források ne csökkenjenek.

A keresztény tanokat nevezte a megújulás alapjainak Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Piarista Gimnázium tanévnyitó ünnepségén. A kormányfő úgy fogalmazott: „Európában hívő és nem hívő egyaránt az anyatejjel szívta magába az alapvető keresztény tanokat, vagyis kulturális és morális értelemben az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből”. Orbán Viktor ezt hatalmas lehetőségnek nevezte a megújulásra, amelyre szüksége van nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának. A miniszterelnök szavai szerint „nem a megújulás alapjait kell megtalálnunk, mert azok adottak, hanem ebből kell levezetnünk azokat a válaszokat, javaslatokat, amelyekre szüksége van az európai és a magyar embernek a XXI. században”. Orbán Viktor szerint a Piarista Gimnázium történelme is azt bizonyítja, hogy az emberi szellem végül is törhetetlen.    

Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta: színvonalasan előadott, naprakész, helytálló, igaz ismeretekre van szükségük az embereknek. A bíboros az igazságra tanítást nevezte a katolikus iskolák hivatásának. Mint fogalmazott, ha sok iskolába nem is jut már elegendő szerzetes tanár, ha maguk a rendek is többnyire világi pedagógusokkal dolgoznak, azért az egész életnek az ifjúság tanítására és nevelésére való szentelése, mégpedig Krisztus iránti különleges szeretetből ma is önálló, markáns hivatás marad.     

A Veni Sancte szentmisében Erdő Péter bíboros felszentelte az iskola kápolnáját és megáldotta az épületet. A felújított régi piarista központba csaknem hatvan év után idén tavasszal költöztek vissza a diákok és tanárok; az intézményben jelenleg 325 diák tanul.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!