Változatlanul nagyon nagy a Fidesz előnye

A tavaszi népszavazás és az SZDSZ kiválása a kormánykoalícióból kissé megbolygatta a pártok támogatottságát, ám a Marketing Centrum januári és augusztusi felmérései arról tanúskodnak, hogy egyetlen párt pozíciójában sem történt lényeges változás, azaz az őszi politikai szezonnyitány kezdetén gyakorlatilag ugyanúgy állnak a pártok, mint ahogy az év elején. Gyurcsány távozását kétszer annyian akarják, mint ahányan marasztalnák.

Az augusztus közepén készült felmérés eredménye szerint a Fidesz nagyon nagy fölénnyel nyerné az országgyűlési képviselő választásokat. A biztos pártválasztók körében a legnagyobb ellenzéki párt 55 százalékos támogatottsága akár kétharmadnál nagyobb mandátumtöbbséget eredményezhetne. Az MSZP jelenleg 29 százalékra becsülhető támogatottságával viszont a valódi választáson is jóval 33 százalék alatt maradna.

A Fidesz kétharmada azonban nem kis részben azon is múlik, miként szerepelnek majd a választáson a kisebb pártok. Az MDF esetében jelenleg valószínűnek látszik az 5 százalék fölötti eredmény, az SZDSZ esetében azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a liberálisok nem érnék el az öt százalékot. (A parlamenten kívüli pártoknál minimális esély sem látszik az ötszázalékos küszöb átlépésére.)

A Marketing Centrum legfrissebb felméréséből az is kiderül, hogy a közvélemény tisztában van azzal, hogy a szokásosnál is izgalmasabb politikai szezon várható, melyben súlyos politikai és gazdasági kérdések kerülnek majd napirendre. A megkérdezettek 25 százaléka számára az a legfontosabb kérdés, hogy „bukik-e a kormány, lesz-e előrehozott választás”. A többséget viszont ennél jobban izgatja, hogy „felgyorsul-e a gazdasági növekedés”, vagy az hogy „lesz-e adócsökkentés”, illetve, hogy elfogadja-e a parlament a 2009-es költségvetést.

Ami az adócsökkentést illeti, itt csaknem teljes a megkérdezettek körében az egyetértés. A válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy szeretné ha a kormány csökkentené az adókat.. Az előrehozott választás viszont teljesen megosztja a közvéleményt, kétszer annyian szeretnék Gyurcsány Ferenc távozását, mint ahányan marasztalnák.

A legfigyelemreméltóbb azonban az, hogy a megkérdezettek 47 százaléka szeretné, ha a parlament elfogadná a 2009-es költségvetést, és még a Fidesz támogatói körében is csak 40 százalék drukkol a költségvetés elutasításának. A Marketing Centrum elemzői ezt úgy értelmezik, hogy a 2009-es költségvetés elfogadása kapcsán a többség az ország működőképességének fenntartására gondol, nem pedig a költségvetés leszavazásának lehetséges politikai következményeire.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!