Van, ahol hétszeres a Fidesz-KDNP szövetség előnye

A Nézőpont Intézet kutatása szerint Tarlós István fölényesen győz a vasárnapi főpolgármester-választáson, a kormánypártok pedig várhatóan többséget szereznek a Fővárosi Közgyűlésben.
Az előző hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is a Fidesz-KDNP stabil fölényét mutatja a Tárki Társadalomkutatási Intézet pártpreferencia-kutatása, a kormánypártok országos szavazói bázisa továbbra is négyszerese a szocialisták táborának. A Szonda Ipsos által egy hete, 1500 ember megkérdezésével készült felmérés azt mutatja, hogy a biztosan választók között 65 százalék támogatja a Fidesz-KDNP szövetséget és 17 százalék az MSZP-t. Augusztusban és júliusban is 61 - 18 százalék volt az arány.

A felmérés alapján a biztosan voksoló, pártot választók 65 százaléka szavazna a Fideszre, 17 százaléka az MSZP-ra, míg augusztusban és júliusban is az arány 61-18 százalék volt. A Fidesz-KDNP javulása valamelyest gyengítette a Jobbikot, amely az aktív választók körében 12 százalékon áll az augusztusi 15 százalék után. Az LMP jól hajrázik, a biztos pártválasztói körben újra elérte az 5 százalékot – írta a Népszabadság.

A tízezer fő alatti településeken állított pártlistákon jelentős Fidesz-előnyt alakulhat ki az MSZP-vel és a Jobbikkal szemben: a kormánypártnak akár hétszer annyi szavazója is lehet, mint a másik kettőnek. Az itt élő emberek 54 százaléka azt állítja, hogy elégedett a mostani polgármesterrel, s újra rá szavaz. A tízezer lakosúnál nagyobb városokban a Fideszre csaknem négyszer annyian voksolhatnak, mint az MSZP-re és ötször többen, mint a Jobbikra. E településeken is nagy esélye van a jelenlegi polgármesterek újraválasztásának: 47 százalék, szemben a leváltást szorgalmazó 35 százalékkal.

A fővárosban minden bizonnyal a Fidesz-KDNP pártszövetség nyeri a listás szavazást, de a biztos pártválasztók közötti 48 százalékos támogatottsága alapján nem biztos a többsége a közgyűlésben, bár nem is elképzelhetetlen. A szocialisták két héttel a választások előtt 29 százalékot értek el, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 10 százalékon állt a fővárosban.

+

A kormánypártok stabil fölényét méri a Tárki

Az előző hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is a Fidesz-KDNP stabil fölényét mutatja a Tárki Társadalomkutatási Intézet pártpreferencia-kutatása, a kormánypártok országos szavazói bázisa továbbra is négyszerese a szocialisták táborának.

A Tárki az MTI-hez eljutatott közleményében kifejti: a biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 65 százalékra emelkedett a júliusi 60 százalékról, miközben az MSZP szavazóinak aránya 20 százalékról 17 százalékra csökkent. A Jobbik a pártválasztók 8 százalékának, az LMP pedig 7 százalékuk szavazatára számíthat.
   
A felmérésé készítői kiemelik, hogy a fővárosban az országos szinthez képest mindössze másfélszeres a különbség a kormánypártok és a szocialisták között.
   
A Tárki kutatásában júliushoz képest 5 százalékponttal 39 százalékra nőtt a pártválasztás kérdésében bizonytalanok, illetve titkolózók aránya.
A Fidesz-KDNP támogatottsága így szeptemberben - júliushoz hasonlóan - 39 százalék a teljes felnőtt lakosság körében, míg az MSZP szavazóinak aránya 3 százalékponttal 10 százalékra csökkent. A Jobbikra az összes választópolgár 5 százaléka, míg az LMP-re 4 százalékuk szavazna.
   
Hozzáteszik: a parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mérhető, de a párt így is csak 1 százalékot tud felmutatni a teljes népesség, illetve a pártválasztók körében is.
   
A Tárki életkor, nem, valamint iskolai végzettség és lakóhely szerinti reprezentatív felmérése ezer felnőtt korú megkérdezésén alapul.

+

Kormánypárti többséget valószínűsít a fővárosban a Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet kutatása szerint Tarlós István fölényesen győz a vasárnapi főpolgármester-választáson, a kormánypártok pedig várhatóan többséget szereznek a Fővárosi Közgyűlésben.

A Heti Válasz számára készült - az MTI-hez eljutatott – felmérés szerint a Fidesz-KDNP a választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók körében 61, az MSZP 12, a Jobbik 9, az LMP 3 százalékon áll országosan. Vagyis a Nézőpont Intézet megállapítása szerint az önkormányzati választáson a második hely megszerzésére - a községek és néhány kelet-magyarországi megyei közgyűlés kivételével – a szocialistáknak van nagyobb esélyük, míg Budapesten az LMP is megelőzheti a Jobbikot.
   
A főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István 52 százaléknyi szavazatot gyűjthet, majdnem négyszer annyit, mint a 14 százalékon álló szocialista Horváth Csaba. Jávor Benedekre (LMP) a fővárosi aktív szavazók 7 százaléka, a jobbikos Staudt Gáborra 4 százalék voksolna.
   
Vasárnap a Fidesz-szimpatizánsok több mint kilenctizede mellett az LMP táborának 17 és a Jobbik szavazóinak 13 százaléka is Tarlós Istvánt támogatja majd bevallása szerint, mint ahogy 8 százaléknyi szocialista szimpatizáns is - olvasható az elemzésben.
   
Az intézet mandátumbecslése alapján Tarlós István főpolgármesterként biztos kormánypárti többséggel a háta mögött irányíthatja Budapestet. Eszerint a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP 18, az MSZP 9, az LMP 4, míg a Jobbik 2 mandátumra számíthat.
   
A vizsgálat arra is kitér, hogy az összes megkérdezett 60, a budapestiek 56 százaléka szerint előnyt jelent települése számára, ha kormánypárti vezetése van.
   
A Nézőpont Intézet arra is kérte a megkérdezetteket, hogy egy listából válasszák ki a jó polgármester számukra legfontosabb két tulajdonságát. Minden második válaszadó esetében a közpénzek tisztességes kezelése volt a legfontosabb elvárás, 44 százalékuk a szavahihetőséget emelte ki; 31 százalék említette azt, hogy a polgármester értsen szót az emberekkel, 27 százalék a tapasztalatot, 18 az erőskezű vezetést, 16 a szociális érzékenységet várja el elsősorban a település vezetőjétől.
   
A Nézőpont Intézet országos adatfelvétele szeptember 20. és 22. között, a budapesti felmérés szeptember 23. és 27. között egyaránt ezer fő véletlenszerű telefonos megkérdezésével készült.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!