Van, aki semmibe veszi a zsidó hagyományokat

 „Egy vallási vezetőnek erkölcsi példaképnek kell lennie, ezért illik betartania a vallási szokásokat és törvényeket. Igaz, ez a magyar zsidók túlnyomó részét képviselő Mazsihisz vezetésére is” – mondta a Magyar Hírlapnak Weisz Péter, a Barankovics István Alapítvány izraelita műhelyének elnöke.

„Egy vallási vezetőnek erkölcsi példaképnek kell lennie, ezért illik betartania a vallási szokásokat és törvényeket. Igaz, ez a magyar zsidók túlnyomó részét képviselő Mazsihisz vezetésére is” – mondta a Magyar Hírlapnak Weisz Péter, a Barankovics István Alapítvány izraelita műhelyének elnöke annak kapcsán, hogy Feldmájer Péter Kullai Tamás volt kecskeméti szocialista önkormányzati képviselő ügyvédjeként jelentős zsidó ünnepeken is részt vett a Zuschlag-perhez kapcsolódó tárgyalási fordulókon. Egy hagyományait tisztelő zsidó vallási vezető az év utolsó jelentős ünnepének, az úgynevezett szukkotnak, vagyis a sátoros ünnepnek a napjain nem dolgozik, hanem részt vesz a szertartásokon.

Weisz Péter szerint önmagában is elfogadhatatlan Feldmájer magatartása, de súlyosbítja a helyzetet, hogy a Mazsihisz elnöke egy olyan ügyben képviseli ügyfelét, amelynek főszereplője éles antiszemita megnyilvánulása miatt is ismerté vált. Emlékezetes: a volt MSZP-s politikus Zuschlag Jánosnak a koncentrációs táborok áldozatain való, nyilvánosságra került viccelődése miatt kellett távoznia a közéletből.

„Morális problémákat vet fel az ügy a zsidóság képviseletében. Vannak következtetések, amelyeket ilyen esetekben az embernek önmagának kell levonnia” – mondta Weisz Péter. A Mazsihisznál nem különül el a vallási és a világi vezetés.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!