Van remény a nehéz gazdasági folyamatok közepette is

Az augusztus 20-ai körmenetben vitt Szent Jobb nem csupán emlékezteteti a katolikusokat a szentté avatott első magyar királyra, hanem megjeleníti őt a hívők között. Az egyház tagjai bíznak benne, hogy az uralkodó jobb keze, amely valamikor jó irányba vezette az ország kormányát, most is véd és segít – mondta a Kossuth Rádiónak Erdő Péter. Van remény, a hétköznapokban és a nehéz gazdasági folyamatok közepette is – a katolikus egyház szerint ez az üzenete Szent István hagyatékának.

Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek körmenet jelentőségéről is beszélt a Kossuth Rádióban. Elmondta, nagyon fontos mondanivalója van annak, hogy közösen énekelve körül viszik az utcákon a  Szent Jobbot. Az ereklye ugyanis nemcsak emlékezteti Szent István királyra a katolikusokat, hanem megjeleníti őt a hívők között. Az egyház tagjai bíznak benne, hogy az uralkodó jobb keze, amely valamikor jó irányba vezette az ország kormányát, most is véd és segít – mondta a bíboros.

Erdő Péter szerint „Szent István itt van köztünk abban, hogy létezünk, hogy van Magyarország, … abban, hogy a magyar kultúra olyan, amilyen – magán viseli a kereszténység évszázadainak nem csak az emlékét, hanem a ma is ható nyomait, magán viseli az európaiságot, az elszánt közösség érzését Európa népeivel, eredendően a kereszténység alapján” – fogalmazott az egyházi vezető. Az esztergom-budapesti érsek hozzátette, ma is összeköti a magyarságot a kontinens népeivel mindaz a kulturális, emberi tartalom, ami Európában tiszteletreméltó.

Ugyanakkor Szent István magyar királyvolt, aki a szuverén magyar államot nem csak megmentette egy nehéz időszakban, hanem megalapozta, magasabb szintre emelte, legitimálta az akkori nemzetközi világban.

Ezeket az értékeket, tehát, nem lehet egymással szembefordítani. Az első magyar király úgy tudott a magyarságnak erőt és esélyt adni a nemzeti továbbélésre, hogy közben egy tágabb európai horizonttal is rendelkezett. Ennek alapja a hite volt, tehát nem pusztán a politikát követte – tette hozzá a Kossuth Rádióban Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!