Veszély fenyegeti a közoktatást

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint veszély fenyegeti a közoktatást, a gyermekek ellátását. Az érdekképviselet által meghirdetett Országos Szülői Értekezlet címet viselő fővárosi demonstráción 18 szakmai és civil szervezet tiltakozott a jövő évre tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei ellen.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke beszédében azt mondta, egyes döntéshozók nem a közoktatás, nem a gyermekek érdekét tartják szem előtt, hanem a mindenáron való költséghatékonyságot.
    
„Tavaly demonstrálnunk kellett a teljes közszféráért, mert 41 milliárdot vontak ki. Most ott tartunk, hogy kizárólag a közoktatásból kívánnak 63 milliárdot kivonni” – jelentette ki a szakszervezeti vezető, akinek beszéde közben többször is hangosan sípolni kezdett a több száz résztvevő a kormány tervezett intézkedései elleni tiltakozásul.
   
Kerpen Gábor bírálta, hogy a tervek szerint mind az óvodákban, mind az általános és középiskolákban megnövelnék a csoportok, illetve az osztályok maximális létszámát. Mint fogalmazott, „sajátos nevelési igényű az, aki szerint ez segíti a jövő nemzedékek oktatását, nevelését”.
    
Beszéde végén felszólította az országgyűlési képviselőket: akadályozzák meg a közoktatási kiadások kurtítását Magyarországon. Ezután a PDSZ-elnök felolvasta a 18 szervezet közös nyilatkozatát, amelyet eljuttattak minden parlamenti képviselőnek. Ebben többek közt felelős oktatáspolitikát követelnek, és tiltakoznak a közoktatási normatívák csökkentése ellen.
    
A demonstráción felszólaló Gaskó István közölte: a pedagógusok küzdelmükben számíthatnak a Liga Szakszervezetekre.
    
Az érdekképviselet elnöke beszédében arról szólt, hogy a korrupciót, a feketegazdaságot a magyar társadalom kizárólag önszerveződéssel képes visszaszorítani, a kormányzat ugyanis nem érdekelt ebben, mert nagyon sok szállal kötődik e „bűnös folyamatokhoz”. Mint mondta: a jelenlegi kormány folyamatosan a kötelességeit tisztességesen teljesítő állampolgárokra akarja róni a terheket, miközben Magyarországon évente 4-5 ezer milliárd forint marad a gazdaságban, mert a vállalkozók csalnak. További mintegy ezermilliárd forintot pedig az államigazgatásban, a közbeszerzésekben és mindenféle más eljárásban „lopnak el a költségvetésből”.

Gaskó István szerint 2009-re az ország eljutott a közegészségügy, a közoktatás és a közösségi közlekedés "megnyomorításához".
    
Végül leszögezte: reméli, jövő tavasszal mindenki tudja, mit kell tennie a parlamenti választásokon.
    
Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke beszédében úgy fogalmazott, Magyarországon nem az érdekelt civil szervezetekkel, hanem a Világbankkal tárgyalnak az ország sorsáról. Közölte: felszólítják a képviselőket, hogy a jelenlegi formájában ne szavazzák meg a 2010-es büdzsét, mert azzal tönkreteszik az országot.
    
A demonstráción az egyes ágazatok – óvodák, általános iskolák, középiskolák, felsőoktatási intézmények, nevelési tanácsadók és pedagógiai szakszolgálatok – képviselői is elmondták véleményüket, és egyöntetűen élesen bírálták a 2010-re javasolt költségvetést.
    
Az Olimpiai parkban tartott rendezvényen az ország minden térségéből érkező résztvevő tanárok, szülők, diákok „Építsd a jövőt: költs az oktatásra most!” feliratú láthatósági mellényt viseltek, és több tiltakozó táblát is feltartottak, például „Megbecsült pedagógus, erős új nemzedék” felirattal. A demonstráción a másik nagy érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete egy tagja is felszólalt.
    
A rendezvényen mások mellett részt vett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is, és teljes szolidaritásáról biztosította, támogatta a tiltakozást a Munkástanácsok is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!