Vészhelyzetben az idősotthonok

A kormánypárti többség által áterőltetett szociális törvénymódosítás nyomán sérültek az idős emberek jogai, veszélybe került az idősotthonok fenntartása. A normatíva csökkentése, a térítési díjak drasztikus megemelése az otthonokban élőket, a törvénybe iktatott életidegen pontrendszer az otthonokba bekerülni vágyókat, a nyugdíjak reálértékének múlt évi kompenzálatlan csökkentése és a magas élelmiszer-, és energiaárak, a növekvő infláció pedig az összes nyugdíjast sújtja – jelentette ki Soltész Miklós, a Fidesz–KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője az Arany Alkony Paskál Otthonban két fideszes szakpolitikussal, Ékes Ilonával és László Tamással közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A három éve működő Paskál Otthon ügyvezetője, Huszár László hangsúlyozta: A közepes és a nagy fenntartók még talpon vannak, de számukra is biztos a bukás, amennyiben a kormány nem tesz lépéseket az idősotthonok pénzügyi gondjainak orvoslására. Állítása szerint 2005-ben az emeltszintű ellátást választó idősek után évi 769 ezer 200 forint normatív támogatást biztosított az állam. Ez az összeg 2008-ra közel a felére csökkent. Az otthon vezetője arról is beszámolt, hogy a sajtótájékoztatót megelőző fórumra a kormánypárt képviselőit is meghívta, de az MSZP-ből senki sem volt kíváncsi gondjaikra.

Soltész Miklós elfogadhatatlannak tartja, hogy a szociális törvény tavalyi módosítása nyomán idősotthoni ellátás csak a napi négy órát meghaladó gondozási szükségletet igazoló szakvélemény alapján nyújtható. Az intézkedéssel határozottan sérültek az idősotthonba bekerülni vágyók jogai. A Fidesz és a KDNP elvárja, hogy a kormány vonja vissza a szociális törvényt és a négyórás ápolási szükségletre vonatkozó törvénymódosításait, mert nem helyes, ha az idősotthonba kerülést az egészségi állapot és nem az határozza meg, hogy valaki életkorából adódóan segítségre szorul, avagy sem.

A politikus kijelentette: a jogosultsági kör mesterséges szűkítésével romlott az idősotthonok férőhelyeinek kihasználtsága, ráadásul csökkent az állami normatíva, s mindez az otthonok biztonságos működtetését veszélyezteti. Megengedhetetlen, hogy a rezsi-, és az élelmiszerárak folyamatosan emelkedésével egyidejűleg a kormány drasztikusan csökkentette az idősotthonok normatív támogatását. Mint mondta mind a Fidesz, mind a KDNP módosító indítványok benyújtásával próbálta megakadályozni a jelen helyzetet előidéző szociális törvény hatályba lépést, de hiába, mert javaslataikat a kormányon lévők érdemi indoklás nélkül rendre leszavazták.

Soltész Miklós kitért arra is, hogy a tavalyi esztendőben 3,8 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke, a kormány átlagosan minden nyugdíjast harmincezer forinttal rövidített meg. A KDNP határozati javaslatot nyújtott be az elvett összeg pótlása érdekében.

Az idősek érdekvédői azt kifogásolták, hogy miközben az otthonokban élők alig tudják a gyógyszer és az élelmiszer árát kigazdálkodni, aközben az intézmény gáz- és villanyszámláját egy kormányrendelet értelmében nagyfogyasztói áron fizettetik meg a beteg, sokszor ápolásra szoruló nyugdíjasokkal.

László Tamás az idősotthonokban fizetendő nagyfogyasztói energiaárakkal kapcsolatban érthetetlennek nevezte, hogy miért tekintik nagyfogyasztóknak az idősotthonokban élőket, mint mondta ilyen elvek alapján a lakóparkokban lakókat is a nagyfogyasztók közé lehetne sorolni. A képviselő megjegyezte ez a besorolás, ha Magyarország valódi piacgazdaság lenne akár előny is lehetne, ugyanis azokban az országokban, ahol a gazdaság piaci alapon működik, ott a szolgáltatók számára biztos bevételt jelentő nagyfogyasztók az egyéni fogyasztóknál lényegesen alacsonyabb áron kapják a villanyt és a gázt.

Az otthon egyik lakója mérhetetlenül felháborítónak nevezte, hogy miközben a kormány folyamatosan az öngondoskodás szükségességéről prédikál, a normatíva csökkentésével, az otthonba jutás akadályozásával pont azokat az idős embereket bünteti, akik önerejükből próbáltak gondoskodni biztonságos és nyugodt öregkorukról. Mint mondta, az itt élők eladták az életük munkájával szerzett otthonaikat, komoly összegeket fizettek azért, hogy beköltözhessenek az idősotthonba, s nyugdíjukat az ápolási és térítési díjra fordítják. Ha az idősotthonok csődbe mennek és bezárnak, akkor ők földönfutók lesznek?- tette fel a kérdést.

Soltész Miklós megítélése szerint sürgősen rendezni kell az idősotthonok körül kialakult méltatlan helyzetet, a kereszténydemokrata politikus ígéretet tett arra, hogy kormányváltás esetén a Fidesz és a KDNP orvosolni fogja a bajokat, de addig is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy változást érjenek el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!