Visszautasítja a szegregált oktatás vádját a győri önkormányzat

Visszautasította a szegregált oktatás vádját Ottófi Rudolf, Győr kereszténydemokrata alpolgármestere mai sajtótájékoztatóján. A várost az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány perelte be arra hivatkozva, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskolában szegregált oktatás folyik. Az alpolgármester szerint az alapítvány feszültséget szít ott is, ahol nincs.

Ottófi Rudolf szavai szerint a környéken lakók joggal háborodnak fel, ha találkoznak ezzel a „megbélyegzéssel”. Mint elmondta, a 120 éves Kossuth általános iskolában tanuló roma diákok aránya eléri a 70 százalékot, mivel az intézmény körzetében élők háromnegyede roma származású. Ez a helyzet évtizedek óta fennáll, azelőtt is így volt, hogy a jogvédő alapítvány pert indított az iskola bezáratása érdekében – tette hozzá. Az alpolgármester szerint az alapítvány feszültséget szít ott is, ahol nincs.
   
Közlése szerint az iskola bezárása több mint kétszáz gyermeket érintene, illetve mintegy negyven pedagógus kerülne utcára, akik közül többen beszélik a lovári nyelvet és romológia szakot végzett pedagógus is tanít az intézményben. 
   
Ottófi Rudolf szólt arról, hogy a közelben lévő felekezeti iskolával is megállapodott az önkormányzat: ott is tanulhatnak a körzetbe tartozó gyermekek. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a városban nincs romakérdés, és ne is gerjesszenek feszültséget azok, akik nem Győrött élnek, illetve nem ismerik a helyi viszonyokat.

Az alapítvány megállapításait is szándékát határozottan visszautasítja a Cigány Kisebbségi Önkormányzat is, mely szerint az iskolában szó sincs, soha nem is volt szó a cigány tanulók hátrányos megkülönböztetéséről.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!