Vlagyimir Putyin Budapesten

Koszorúzással kezdődött kedden a rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja. Vlagyimir Putyin először a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén. Az orosz államfő ezután hadisírokat koszorúzott a Fiumei úti Nemzet Sírkertben található szovjet parcellákban. Az orosz államfővel délután az Országházban folytatott megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartottak. Végül Áder János is fogadta az orosz elnököt.

Az orosz elnököt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren
(Az orosz elnököt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren - Kovács Márton / Külgazdasági és Külügyminisztérium)


(Putyin a Hősök terén is elhelyezett virágokat a hősök emlékkövén - MTI)

A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején meghalt szovjet katonáknak emléket állító parcellákat egy orosz alapítvány újította föl. Ellenzéki pártok előzőleg tiltakoztak a koszorúzás miatt, amiért az emlékmű ellenforradalomként emlékezik meg 1956-ról.


(Vlagyimir Putyin orosz elnök koszorúz a Fiumei úti Nemzeti Sírkert szovjet katonai emlékhelyén - MTI)

Közel kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd délután Budapesten, az Országházban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar és az orosz delegáció tagjai ezt követően munkavacsorán vettek részt, majd sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.  


(Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Ezután Áder János köztársasági elnök fogadta Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. Az aláírandó dokumentumok között szerepelt magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kísérte idei első európai látogatására: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja volt.

A delegációval együtt tartottak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!