XVI. Benedeknek írnak a Vatikánban tanácskozó bíborosok

Megkezdődött hétfőn a Vatikánban a pápaválasztó konklávét megelőző bíborosi tanácskozás. A Vatikánba várt 115 pápaválasztó (nyolcvan évesnél fiatalabb) bíborosból eddig 103 érkezett meg. Közöttük van Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is. A következő napokban várják a még hiányzó libanoni, német, lengyel, cseh, szenegáli és más nemzetiségű pápaválasztók megérkezését. Az általános kongregációt a bíborosi testület dékánja, Angelo Sodano vezeti.

A kongregáció első ülésén – amelyen 142 bíboros vett részt, pápaválasztók és nem pápaválasztók egyaránt – döntöttek arról, hogy levelet írnak a nyugalmazott pápának – mondta el Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A három órás első ülésen létszámolvasást tartottak, és általános szervezési kérdésekről volt szó. 13 bíboros szólalt fel röviden. A tanácskozást angol, francia, német, spanyol és olasz nyelvre fordítják le a bíborosokkal együtt titoktartást fogadó tolmácsok. A bíborosok rövid életrajzi összefoglalót is kaptak egymásról, „mivel sokan nem is ismerik a többieket” – magyarázta Lombardi.     

A SkyTG24 olasz hírtelevízió értesülése szerint Sodano a pápaválasztó konklávét szabályozó Universi dominici gregis, 1996-os apostoli rendelkezésből is részleteket olvasott fel. A konklávé időpontjáról a pápaválasztók megérkezése után döntenek. A vatikáni szinódusi teremben tartott kongregációra az észak-amerikai bíborosok együtt, mikrobusszal és szóvivőikkel érkeztek, más bíborosok gyalogosan léptek be a Vatikánba a római utcákról.

A távozó bíborosokat újságírók tömege várta a Szent Péter tér oldalában. Dionigi Tettamanzi volt milánói érsek a titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem nyilatkozott. Wilfrid Fox Napier, a dél-afrikai Durban érseke kijelentette, hogy szerinte a pápának 60-65 éves közöttinek kell lennie. Philippe Barbarin francia bíboros elmondta, a tanácskozásnak ez az első fázisa elsősorban a kölcsönös ismerkedést szolgálja. A bíborosok tanácskozása délután folytatódik. Közben a római Pantheon melletti Gammarelli szabóság kirakatába hétfőn kitették az új pápának készített fehér színű reverendát három különböző méretben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!