Zöld út a természetes növényeknek

Magyarország számára kiemelkedő jelentőségű a kialkudott kompromisszum – így értékelte Hölvényi György EP-képviselő azt az uniós határozatot miszerint a tagállalmok szabadon dönthetnek a génmódosított növények termesztéséről. A kereszténydemokrata politikus szerint ezzel a magyar mezőgazdaság alaptörvényben rögzített GMO-mentessége, európai szintű garanciát kapott.

Helyes és felelősségteljes lépésnek nevezte az uniós törvényhozók által megszavazott megállapodást. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő A szabályozás szerint egy adott tagállam egészségügyi, környezetvédelmi és agrárpolitikai indokok alapján nemzeti döntésével megtilthatja a GMO fajta köztermesztését a saját területén.

Minden tagországnak lehetősége van arra, egy eljárás keretében ami természetesen lehetne egyszerűbb és lehetne jobb is, de a lényeg az, hogy minden országnak lehetősége van arra, hogy maga szabályozzon, és maga határozza meg, hogy a területén akar-e genetikailag módosított növényeket termeszteni, engedélyezi vagy, nem.

Hozzátette, ez egy kompromisszumos megoldás volt, ugyanis akkor lennének teljesen elégedettek, ha Európa nem megállítaná a genetikailag módosított növények termesztését, hanem megszüntetné. Ez jelenleg nem reális, de határokat lehet neki szabni, mondta a képviselő. Hölvényi György kiemelte, a siker egyik kulcsa a kiváló osztrák-magyar-horvát együttműködés volt.

Az nagyon fontos, ebben a tekintetben, hogy az egymás mellett lévő országok együtt tudjanak dolgozni. Azért nagyon fontos, mert Magyarországon is ugye van erre egy jogszabály, de ebben nyilván európai téren is tovább lehet lépni, hogy tulajdonképpen kialakuljanak GMO mentes régiók.

A szakértők egy része úgy véli a genetikailag módosított növényeknek egészségkarosító, sőt rákkeltő hatása van, mások szerint ez megalapozatlan. Hölvényi György szerint egyre több ország ezt, a bizonytalanságból eredő kockázatot nem akarja vállalni, ezért is jó, az új szabályozás. Az EP képviselő szerint így nem kell attól tartani, hogy az olcsó és nagyobb hasznot hozó GMO-s termékek kiszorítják a piacról a GMO mentes magyar termékeket. Sőt az látható, hogy egyre inkább megnőtt a GMO-mentes magyar áruk iránt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!