Gaal Gergely: Ma már mernek tervezni a kistelepülések is

Ma már mernek tervezni, a jövőbe tekinteni a kistelepülések is, a terveik megvalósulására reális esély van az elmúlt évek vidékfejlesztési politikájának köszönhetően - mondta a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa, a KDNP országos választmányának a titkára szerdán Tiszakürtön.

kdnp.hu - MTI

Gaal Gergely a helyi községházán, a tiszazugi települések megtartó erejét segítő felújításokról szóló sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Magyar falu programban Kengyel, Tiszakürt, Csépa és Szelevény településen 430 millió forint hazai forrást használtak fel kisléptékű fejlesztésekre, amelyeket szerdán sajtóbejáráson megtekintenek mind a négy községben.

Szólt arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint 5,2 milliárd forint értékű beruházás valósult meg a Magyar falu programban, ebből a megye 4-es számú választókerületében több mint 1,5 milliárd forint értékben fejlesztettek.

A miniszteri biztos a 2019-ben indult Magyar falu program fontos céljának nevezte a népességcsökkenés megállítását a kistelepüléseken. Elmondta, 1121 településen nőtt már a népesség, ezek a települések érintettek a falusi csok programban.

Herczeg Zsolt, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje, Mezőtúr polgármestere elmondta: Tiszakürtön számos fejlesztés valósult meg a Magyar falu programból. A polgári kormány elkötelezett a vidék fejlesztése mellett – tette hozzá.

Közölte, a népességszám emelkedik a kisebb településeken a megye 4-es számú választókerületében is. Mezőtúrra is egyre több fiatal tér haza és telepedik le – fűzte hozzá.

Hubai Imre (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: szeretnék erősíteni a turizmust a térségben egyebek mellett kerékpárút építésével. Fontosnak nevezte, hogy EuroVelo útvonalak részei legyenek a települések, és jelezte, terveik szerint erősítik a lovasturizmust is.

A turisztikai jellegű beruházások, az infrastruktúra- és útfejlesztés szerves része a gazdaság élénkítésének – mondta.

Kiss Györgyné (független), a mintegy 1500 lakosú Tiszakürt polgármestere közölte: 121 millió forint értékben nyertek el forrást pályázaton a Magyar falu programban. A többi között orvosi eszközöket vásároltak, energetikailag korszerűsítették a művelődési házat, fejlesztették az óvoda udvarát. Továbbá önkormányzati utak újultak meg, a temetői infrastruktúra fejlesztésére is lehetőségük nyílt, az önkormányzat épületének megújult az elektromos hálózata.

Példaként említette továbbá, hogy új mikrobuszt nyertek el tanyagondnoki feladatok ellátására, és sikeres volt a fogorvosi eszközök beszerzésére benyújtott pályázatuk is. A játszótér felújítása is megkezdődött a Magyar falu programban elnyert 4,5 millió forintnak köszönhetően – számolt be a polgármester.

Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója az MTI-nek elmondta: tavaly a megyében csaknem 50 kilométernyi utat újítottak fel mintegy 7 milliárd forint értékben a társaság beruházásában, idén 80 kilométernyi út újul meg több mint 20 milliárd forintból. Ebből a megye 4-es számú választókerületében több mint 30 kilométernyi út újul majd meg mintegy 9 milliárd forintból, ezen belül a 46-os főút korszerűsítése több mint 6 milliárd forintba kerül – közölte. A Magyar falu programon belül a választókerületben mintegy 10 kilométernyi út újul meg csaknem kétmilliárd forintból – ismertette.