A katolikus hívők védelmét és a vallásokkal történő egyenlő bánásmódot sürgeti a párizsi érsek

A vallások egyenlő kezelésére és a hívők védelmére szólított fel Michel Aupetit párizsi érsek a le Figaro című francia konzervatív napilapban közzétett véleménycikkében, miután a hét végén szélsőbaloldali aktivisták támadtak egy katolikus körmenetre Párizsban, megsebesítve több résztvevőt.

MTI

Az érsek emlékeztetett: a még szombaton tartott körmeneten a hívők az 1871-es párizsi kommün által kivégzett, mintegy 50 vértanúra, köztük Georges Darboy akkori érsekre emlékeztek. Rámutatva, hogy a körmenetet csupán két rendőr felügyelte – akiknek mindazonáltal megköszönte a munkáját – elítélte az agressziót. Az érsek leszögezte: kapcsolatba lépett a hatóságokkal, hogy minél előbb lefolytassák a vizsgálatot.

Michel Aupetit hangsúlyozta, hogy Franciaországban az embereknek joguk van a hitüket – a köztársaság által meghatározott keretek közt – a nyilvános térben megvallani.  „Elfogadhatatlannak” nevezte azt a – mint fogalmazott – „vak erőszakot, amelyet a körmeneten résztvevőknek el kellett szenvedniük az antifáktól”, és emlékeztetett arra, hogy jogállamban minden hívő embert megillet a védelem. Követelte, hogy a katolikus hívőket a személyi védelmüket illetően „más vallásokkal és közösségekkel egyenrangúan kezeljék”.        

Felháborodásának adott hangot annak kapcsán is, hogy a békés hívőkre támadó, az antifa mozgalomhoz tartozó aktivisták egyebek közt azt kiabálták a katolikus hívek felé, hogy „halál a fasisztákra”.

A körmenetet az egyház szervezte, a kommün idején kivégzett Georges Darboy érsek emlékére. Az eredetileg négy kilométeresre tervezett utat az incidens miatt nem tudták megtenni. A támadás nyomán a körmenet több résztvevője megsebesült, egyiküket kórházban ápolják.