Izraeli filozófus: A kis országok menthetik meg a szabadságot Európában

A kis országok menthetik meg a szabadságot Európában – mondta Yoram Hazony izraeli filozófus, a jeruzsálemi Herzl Intézet igazgatója a Hetek közéleti hetilapnak nyilatkozva.

kdnp.hu – mno.hu

Az interjúban, amelynek kivonatát a hetilap pénteken az MTI-nek is elküldte, a filozófus úgy fogalmazott: „ma az Európai Unió egy német birodalom”, és az európai birodalomépítéssel szemben a demokráciát a szuverén nemzetállamok menthetik meg. A nemzeti függetlenség kulcsa pedig a szabadság szeretete, a gyermekvállalás és az erős honvédelem.

Yoram Hazony szerint „az Európai Unió jelenlegi formájában a Szent Németrómai Birodalom újjászületett formája, amelyben a katolicizmus helyét átvette a liberalizmus”.

„A középkori Respublica Christiana helyett ateista birodalom épül”, és ma Európa legnagyobb kérdése, hogy beletörődnek-e az európai nemzetek ennek a német konstrukciónak az uralmába – közölte.

Az izraeli filozófus az alternatívát a modern nacionalizmusban látja, amely független nemzetállamok formájában képzeli el a jövőt. Meglátása szerint a nacionalizmus „a második világháború után elveszítette eredeti jelentését, nem a független nemzetekből álló világot jelölte, hanem rávetült Hitler árnyéka, a romokban heverő világ képe”.

Ez azonban tévedés, mert a nácik nem a nemzeteket akarták felszabadítani, hanem egységes uralom alatt akarták egyesíteni Európát, majd pedig az egész világot – tette hozzá.

A filozófus úgy véli, lehetséges egy európai nacionalista forradalom, de ehhez demográfiai fordulatra és erős honvédelemre van szükség. „A nemzetközi kapcsolatokban az erő vonzza az erőt. Minél erősebb vagy, annál erősebb országok állnak oda melléd” – fogalmazott Yoram Hazony.