Lengyel professzorok Szent II. János Pál igazságos megítélésére szólítanak fel

Szent II. János Pál igazságos megítélésére, az egykori pápát a pedofília állítólagos eltussolása miatt érő rágalmak terjesztésének megállítására szólítanak fel lengyel egyetemi professzorok, az erről szóló felhívást szerdáig több mint 1200-an írták alá.

Az egyebek között a professzori címet viselő Krzysztof Zanussi filmrendező és Hanna Suchocka volt lengyel kormányfő által jegyzett, a PAP hírügynökség által ismertetett felhívást azon politikai és sajtókommentárokra reagálva indították el, amelyek szerint a lengyel nemzetiségű pápa (Karol Wojtyla) tudott a volt amerikai bíboros, washingtoni érsek, Theodore Edgar McCarrick által elkövetett visszaélésekről, ennek ellenére magasabb rangra emelte. A zaklatások miatt 2018-ban lemondó amerikai bíborosra vonatkozó dossziét a Vatikán november elején hozta nyilvánosságra.

Azok, akik II. János Pált „egyházi személyek pedofil tetteinek eltussolásával vádolják, és emlékének kiszorítását követelik a közéletből”, a professzorok szerint arra törekednek, hogy „megmásítsák a legnagyobb tiszteletet megérdemlő személyről alkotott képet úgy, mintha visszataszító bűntettek mentegetője lett volna”.

A nyilatkozatban emlékeztetnek arra, hogy

a pápa „világviszonylatban is az emberek és a nemzetek szabadsága eszméjének jelentős úttörője volt, óriási szerepet töltött be a közép- és kelet-európai nemzeteknek a Szovjetunió uralma alóli felszabadulásában”, Lengyelországban pedig a kommunizmus idején, a Szolidaritás mozgalom és az 1981-es hadiállapot időszakában „a lengyelek szellemi vezetőjének” számított.

Mivel ma II. János Pál érdemeit kétségbe vonják, a halála után (2005) születettek csak a pápa „eltorzított, meghamisított és megbecstelenített képét” ismerhetik meg – figyelmeztetnek a felhívás aláírói. Hangsúlyozzák: a pápát érő rágalmakkal ma „nem őt, hanem önmagunkat bántjuk igen komolyan”.

A McCarrick-jelentéssel kapcsolatban több lengyel szakértő rámutatott: II. János Pál 2000-ben, amikor washingtoni érsekké nevezte ki az amerikai főpapot, nem tudhatott pedofil tetteiről, mivel az ezekre vonatkozó vádak csak 2017-ben, évekkel II. János Pál halála után merültek fel. A washingtoni kinevezés előtti vizsgálat, amelyet a pápa indított el, a McCarrick „homoszexuális cselekedeteire” utaló híresztelésekre vonatkozott. Ezeket komolyan véve, amerikai püspökök javaslata ellenére II. János Pál eredetileg elutasította a kinevezést, azt csak McCarricknak a saját ártatlanságát bizonygató levele alapján tette meg mégis – emelik ki a lengyel egyháztörténészek.

Lengyelországban az utóbbi hetekben tartott abortuszpárti tüntetések szervezői a vatikáni jelentés megjelenése után a II. János Pálról elnevezett iskolák átnevezését is követelték. A tüntetések során a pápa több lengyelországi emlékművét megrongálták.