Még több pénz jut a családokra jövőre, mint idén

Noha az idei büdzsé kapcsán kommunikálta azt a kormány, hogy az a családok költségvetése, a jövő évit is lehetne annak nevezni, hiszen a parlament által pénteken elfogadott tervezet alapján 2021-ben még több pénzt kapnak majd a családok.

kdnp.hu – nagyarnemzet.hu

– A családtámogatásokból a járvány idején sem vettünk el semmit. Fontos alapelv volt, hogy noha nehezebb gazdasági időszak jön, akkor is tabunak számít ez a terület – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára július 1-jén, a családvédelmi akcióterv indításának évfordulóján.

Az idén már 2300 milliárd forint jutott a családokra, és jövőre ez az összeg további 64 milliárd forinttal emelkedik. A 2010-es kormányváltáskor még csak 960 milliárd forintot költöttek a családokra, így az összeg közel két és félszeresére nőtt 11 év alatt.

A legjelentősebb változás az idei esztendőhöz képest, hogy 2021. július 1-jén az édesanya teljes fizetésének mértékére emelkedik csecsemőgondozási díj. Csak erre a változtatásra 14,25 milliárd forintot fordítanak jövőre.

Szeptembertől mindenki, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul, ingyenesen kapja majd a tankönyveket. A jövő évi költségvetésben 13,4 milliárd forintot irányoztak elő az ingyenes tankönyvellátás biztosítására.

A fiatalok első sikeres nyelvvizsgája megszerzésének támogatására közel kétmilliárd forint jut 2021-ben, KRESZ-vizsgájuk teljesítéséhez pedig több mint 1,1 milliárdot fordítanak a költségvetésből.

Mindezek mellett a családi pótlékra, az anyasági támogatásra és a gyermeknevelési támogatásra is több pénz jut jövőre, mint idén. A gyermekek születésével kapcsolatos szabadság megtérítésére fordított összeg is emelkedik, és az életkezdési támogatásra, valamint a Nemzeti tehetség programra is nagyobb összeget különítettek el a 2020-as költségvetésben előirányzotthoz képest.