Változik a gyülekezési jog

A gyülekezési jogról szóló indítványhoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája során Vejkey Imre (KDNP), a törvényalkotási bizottság álláspontját ismertette.

kdnp.hu – MTI

A képviselő az alaptörvény hetedik módosítására hivatkozva hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat együtt mások magán- és családi életének illetve otthonának sérelmével. A törvényjavaslat a német mintát veszi alapul, tiszteletben tartja a gyülekezési jog szabadságát és korszerűen szabályozza annak gyakorlását - közölte a bizottsági előadó.

További védelmet kap a magánélet védelme

A magánélet védelméről szóló indítvány vitája során Vejkey Imre  úgy foglalata össze a törvényalkotási bizottság véleményét, hogy az állam tiszteletben tartja és védi az egyén magánéletét, amit annak akarata ellenére mások nem sérthetnek meg. Az indítvány rendelkezik arról, hogy a magánélethez való jog megsértése esetén bárki a hatóságokhoz fordulhat - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a közéleti és nem közéleti szereplőket ugyanúgy megilleti a magánélet és az otthon védelme.

Uniós irányelvet ültetnek át az üzleti titok védelméről szóló jogszabályba    

Az üzleti titok védelméről szóló javaslat vitájában Vejkey Imre  mutatta be a törvényalkotási bizottság véleményét. A politikus indoklásként azt mondta, hogy a magyar joggyakorlatba át kell ültetni a nem nyilvános üzleti információk jogosulatlan megszerzése és hasznosítása elleni védelemről szóló uniós irányelvet.