Pest megye

A KDNP Pest megyei szervezete

Elnök: Gaal Gergely

Delegált a KDNP Országos Elnökségébe: Farkas András, Piliscsaba polgármestere, a Kereszténydemokrata Önkormányzati Tanács titkára

A KDNP országgyűlési képviselői:

Aradszki András (Érd és környéke), a KDNP Pest megyei elnöke

Földi László (Cegléd és térsége);

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese;

Rétvári Bence (Vác és Dunakanyar),a KDNP alelnöke, az EMMI miniszterhelyettese;

Soltész Miklós, a KDNP alelnöke, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára

 

Megyei szervező: Hídvégi Vince        Telefon: +3630/355-3427                                Email: alelnok [kukac] dise [pont] hu 

Bemutatkozás

Hét országgyűlési képviselő, féltucat polgármester: erős párt a KDNP Pest megyében

Pest megye 1,2 millió feletti lakosságát tekintve is kiemelkedik a megyék sorából, de kereszténydemokrata szempontból arányaiban még a valós méreténél is nagyobb jelentőséggel bír. A KDNP Pest megyei szervezetének választmányi ülésére érkezve érezhető, hogy különleges megye összejövetelére érkezünk, hiszen a kereszténydemokraták megyei vezető testületének 60-80 fős létszáma jelzi, talán az ország legaktívabb és legnagyobb megyei KDNP-szervezetéről van szó.

A megyei szervezet nagy hagyományokkal bír, hiszen már a 90-es évek elejétől folyamatosan kiemelkedett helyi szervezeteinek számával és taglétszámával. Ma is elmondható, hogy a megye minden területét átfogó, a helyi társadalmat megszólítani képes, sűrű szövetként vesz részt a Kereszténydemokrata Néppárt a megyei közéletben.

A megyei KDNP országgyűlési képviselete is erős és jelentős. Aradszki András, Földi László, és Harrach Péter személyében három egyéni országgyűlési választókörzet vezetéséért is a KDNP felel. Ezen túl Gaal Gergely, Hollik István, Rétvári Bence és Soltész Miklós személyében további négy Pest megyei országgyűlési képviselő is a KDNP-t erősíti.

A fenti lehetőségekkel élve a megyei szervezetnek folyamatosan lehetősége van arra, hogy információkkal rendelkezhessen a kormányzati, valamint az országos politikai eseményekről, történésekről.

A megyei közgyűlésben három KDNP-s képviselő igyekszik a kereszténydemokrata elveket a politikai döntések során a gyakorlatban is érvényre juttatni. Ez – más megyéktől eltérően – kevésbé vezet súrlódásokhoz a legfontosabb politikai szövetségessel: a megyei KDNP jó kapcsolatokat alakított ki a megyei közgyűlés vezetőivel és a Fidesz megyei vezetésével is.

„A 2014. évi önkormányzati választásokon elért eredmények alapján a KDNP Ráckevén, Tökölön, Piliscsabán, Csobánkán, Vácon és Piliscsabán is polgármesteri helyet szerzett. Ezen túl számos helyen rendelkezünk alpolgármesterekkel, még több településen önkormányzati képviselőkkel, külsős bizottsági tagokkal. Szervezetünk adja Gaál Gergely személyében a KDNP országos adminisztratív vezetőjét is” – tudtuk meg Sánta Árontól, a KDNP Pest megyei szervezőjétől.

A Pest megyei KDNP-sek tevékenységük során igyekeznek igényes és komoly rendezvényekkel népszerűsíteni a kereszténydemokrata gondolatot, illetve értékes tartalommal megtölteni a rendezvényeiket.

„A megyei szervezet vezetőségének döntése alapján jelenleg a stratégiaalkotás szakaszában járunk, hogy közeledve az országgyűlési és az egy évvel későbbi önkormányzati választásokhoz, képesek legyünk megszólítani Pest megyében a kereszténydemokrácia iránt nyitott, arra fogékony honfitársainkat. Anyagi lehetőségeinket is ennek megfelelően csoportosítjuk, hogy a választásokra összpontosítva megfelelő erőforrások álljanak majd a rendelkezésünkre” – mondja a megyei szervező.

A Pest megyei KDNP-szervezet azonban a kampánytól függetlenül is – erejéhez mérten – igyekszik támogatni a helyi szervezetek eseményeit, programjait. Olyan rendezvények megrendezésében érdekeltek, melyek nem elsősorban a helyi szervezetek tagságát szólítják meg, hanem komolyan hozzájárulnak a kereszténydemokrácia elveinek, értékeinek szélesebb körű népszerűsítéséhez a társadalomban. Fontosnak tartják, hogy mindent úgy valósítsanak meg, hogy az ne csak helyes és előremutató, de egyszersmind érdekes és izgalmas legyen az emberek számára, sőt lehetőség szerint médiaképes is legyen, vagyis minél több választóhoz eljusson. Ezért a sajtóval, illetve az újságírókkal is jó kapcsolatok kialakítását és ápolását is szem előtt tartják.

A fiatalok, az új generáció beépülését a KDNP-be szintén kiemelten fontos feladatként határozzák meg. „Utánpótlás nélkül pártunknak nincsen jövője, ezért folyamatosan igyekszünk feladatokkal megbízni megyei szervezetünk tettre kész és felkészült fiatalságát” – mondja Sánta Áron, hozzátéve: bíznak abban, hogy munkájukkal és rendezvényeikkel mind helyi, mind pedig megyei szinten hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a KDNP képes legyen a mai kor követelményeinek megfelelve, igazi modern, 21. századi kereszténydemokrata párttá válni.

Pest megyében egyébként összesen 53 KDNP-alapszervezet működik. Kereszténydemokrata polgármester irányítja Csobánkát, Piliscsabát, Püspökszilágyot, Ráckevét, Tatárszentgyörgyöt, Tökölt, valamint Vácot, míg Budakeszin és Gödön a KDNP alpolgármester révén vesz részt a település irányításában. Természetesen rengeteg településen találunk helyi önkormányzati képviselőt is a képviselő-testületekben.

A KDNP Pest Megyei Szervezetének a rendezvényei – a taglétszámból és a szervezetek számából adódóan is – minden alkalommal a megyei közélet kiemelkedő eseményeinek számítanak. Az elmúlt évek hagyományos rendezvénye az ünnepi hangulatú évzáró rendezvény. Igyekeznek méltó körülmények között hálát adni a megelőző évért, és ez alkalom arra is, hogy a szervezet tagjai ne csak a választmányi ülések szigorúan formalizált keretei között találkozhassanak, hanem kötetlenebbül is eszmét s tapasztalatot cserélhessenek egymással.

A 2016-os évzáró rendezvényen Hollik István országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Aradszki András államtitkár, a KDNP Pest megyei elnöke mondott ünnepi beszédet, melyben a kereszténydemokrácia jövőképét, valamint az helyi KDNP-sek előtt álló kihívásokat vázolta fel. Az este fénypontját a világhírű tervező, Hrivnák Tünde ByMe ruhakollekciójának bemutatója jelentette. A kalocsai és matyó hímzéses alkalmi ruhák a hagyományos értékeket ötvözik a modern kor igényeivel. Az igényes bemutató érdekes szimbóluma volt annak, hogy a régi, nagy és értékes tradíciókat is lehet új, modern köntösben megjeleníteni, illetve vonzóvá tenni a mai generációk számára. Ezek a rendezvények évről évre sikeresek és népszerűek a megyei KDNP-tagok körében, de a médián keresztül meg tudják mutatni azt is, hogy kereszténydemokratának lenni nem poros és idejétmúlt dolog, hiszen ezek az értékek most is aktuálisak, melyeket modern, 21. századi formában is lehet képviselni – vélik a Pest megyei KDNP-sek.

A kereszténydemokraták Pest megyei vezetése, illetve munkatársaik segítenek abban, hogy a kisebb helyi rendezvényektől egészen a nagy megyei eseményekig egységes arculattal, a lehetőségek szerint professzionális külső megjelenéssel tudjanak a helyi kereszténydemokrata közéleti szereplők megjelenni a nyilvánosság különböző fórumain, ezáltal is erősítve a mondanivaló tartalmi részét. A Pest megyei vezetés biztosítja a párt arculatának vizuális megjelenítését lehetővé tevő eszközöket, a hang- és fénytechnikát is, amennyiben a helyi szervezetek ezt igénylik.

PE