A szavazatszerző manipuláció a legnagyobb tiszteletlenség

Öt perc kampánycsend következik, s előre is elnézést kérek, hogy olyanokról szólok, akiket valószínűleg senki sem figyelt meg – e szavakkal kezdte Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke a megfigyelési ügytől meglehetősen felajzott hangulatú ülésteremben az Idősek világnapja alkalmából elmondott napirendelőtti felszólalását.

A politikus szerint az emberhez méltó életmód biztosítása a ma még aktív korosztály feladata. A méltó élethez hozzátartozik az anyagi biztonságot adó, kiszámítható és fenntartható, igazságos nyugdíjrendszer, amely rendszert ki kell vonni a pártküzdelmek területéről.  

Az országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke arra, a manapság kevéssé tapasztalható kötelező tiszteletre hívta fel a figyelmet, amely az előttünk járó generációt teljesítménye alapján megilleti. A politikus szerint ez a tisztelet azért is kijár az idős embereknek, mert apáiktól örökölt világot – a gyermekneveléstől a munkán keresztül az áldozaton át – továbbadták nekünk.

Harrach Péter emlékeztetett: az idősekkel kapcsolatban helyes magatartásról a zsidó-keresztény kultúrkör normagyűjteménye, a tízparancsolat egyértelműen rendelkezik, amikor kimondja az erkölcsi törvényt: Tiszteld atyádat, anyádat…  

A képviselő úgy fogalmazott: a fiatalabb generáció, akkor van a helyén, ha ezt a tiszteletet valóban megadja.

Harrach Péter szerint az idősek megbecsülését illetően több probléma is akad. Mint mondta, a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulása szembefordítja a generációkat egymással. Egyértelmű tendencia, hogy nő az idősek száma, a demográfusok jóslata szerint néhány éven belül a járulékfizetők és a járulék felhasználók aránya megváltozik, és ez olyan feszültségeket okozhat az aktív és inaktív korosztály között, amely beavatkozást igényel.

A politikus a gondok között említette a tisztelet hiányát, az önzést, és az erőszakos cselekedeteket is. 

Megítélése szerint az idősekkel szembeni tiszteletlenségben a politika is élen jár, amikor ehhez a korosztályhoz kizárólag szavazatmaximálási célból közelít, s csak az idős emberek megszerezhető szavazatait, s nem magukat az embereket látja. 

Ezzel összefüggésben Harrach Péter felidézte két MSZP-és politikus, Nyakó István és Újhelyi István szavazatszerzésről tartott sajátos módszertani előadását, amikor is nemrég Erdélyben azt fejtegették, hogy: „Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki.” „Ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni.” A kereszténydemokrata politikus kijelentette: ezzel a manipulációs technikával a szocialisták leginkább az inaktív réteget, az idős embereket igyekeznek befolyásuk alá vonni, a manipuláció semmiképpen nem a tisztelet, hanem a legnagyobb tiszteletlenség jele.

Harrach Péter kijelentette, az emberhez méltó életmód biztosítása a ma még aktív korosztály feladata. A méltó élethez hozzátartozik az anyagi biztonságot adó, kiszámítható és fenntartható, igazságos nyugdíjrendszer, amely rendszert ki kell vonni a pártküzdelmek területéről.

A Kereszténydemokrata Néppárt nyugdíjkoncepciója, amelyet letett a Tisztelt Ház asztalára  az említett feltételeket érvényesíti. Kár volt első menetben lesöpörni – jegyezte meg, de hozzátette, a KDNP nem adta fel, javaslatát újra be fogja terjeszteni,

Reményeim szerint ez egy olyan megoldást jelent, ami a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú létét fogja biztosítani – mondta, majd beszédének végén ismételten az idősek iránti tiszteletét és elismerését hangsúlyozta.

kdnp.hu