A Debreceni Református Kollégiumban lesz a IV. nemzeti tanévnyitó

A IV. nemzeti tanévnyitót az ország leghosszabb ideje folyamatosan működő oktatási intézményében, a 475 éve fennálló Debreceni Református Kollégiumban tartják szeptember 1-jén – ismertette Fekete Károly, a kollégium igazgató tanácsának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. Nemcsak az intézmény múltja, hanem a jelene is hozzájárult ahhoz, hogy otthont adhasson a nemzeti tanévnyitónak.

A Református Kollégiumban és a hozzá kapcsolódó általános és középiskolákban, felsőoktatási intézményekben ma is több ezren tanulnak – tette hozzá Fekete Károly.

A tanévet vasárnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg, beszédet mond Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Fekete Károly, a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora. A tanévnyitót a Duna Televízió élőben közvetíti – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Bene Edit, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője elmondta: a tanévnyitóhoz kapcsolódóan a debreceni Déri téren tartják meg a Diákcsemege fesztivált, amelyen külön standokon mutatkoznak be az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárságai. A helyszíni játékokban részt vevő diákok sorsoláson vesznek részt, a fődíjat, a 100 ezer forint értékű osztálykirándulást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adja át.

Korponai Tibor, a fesztivál programjait szervező debreceni Főnix Kft. kulturális menedzsere szerint a programokat úgy szervezték, hogy az „színes, változatos és értékes” legyen.

A nap a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola diákjainak koncertjével indul. Ezután egyebek mellett lesz vásári bábjáték és abszurd népmese, tánc, rocksuli és katonazenekari alaki bemutató, fellépnek a debreceni ifjúsági tehetségkutató döntősei. A standok is változatos programokat kínálnak az irodalmi saroktól a nemzetiség ételek kóstolójáig. Debreceni egyetemisták érdekes kísérletekre, kémiai bemutatókra hívják a diákokat. A kismamák, a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességűek vagy a nagycsaládosok pedig a szociális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ a helyszínen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!