Jól szervezett állam nélkül nem lehet versenyképes a gazdaság

A versenyképes magyar gazdasághoz versenyképes, jól szervezett új magyar állam kell, ezért vágtak bele a kormánypártok az állam újjászervezésébe 2010-ben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban. A fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőinek kinevezésekor mondott beszédében a kormányfő kiemelte: „jól szervezett állam: versenyképes gazdaság, rosszul szervezett állam: esélytelen gazdaság", ez a lényeg.

Hangsúlyozta: minél erőteljesebben integrálódik Magyarország a nagyobb egységekbe, annál inkább megnő a nemzeti közigazgatás szerepe. „Brüsszelből nem lehet irányítani a magyar államot", ezért erős, nemzeti szemléleten alapuló közigazgatásra van szükség – fogalmazott.
 
Magyarországon sokáig nem volt átgondolt, megalapozott közigazgatásiszakember-képzés, inkább az 1990-ig létező igényeket szolgálta ki „a maga módján és színvonalán". Időközben azonban e tudás tekintélyes része elenyészett azzal a világgal együtt, amelyre felépítették – mondta Orbán Viktor.
 
Az 1990 utáni zavaros időszakban, hosszú, elnyúló átmenetben nem alakult ki olyan képzés, amely kitermelné azokat a közigazgatási vezetőket, akik jól elláthatják az élet szervezésének feladatát a megyékben. Ezért nem is a közigazgatási képzettség volt a döntő szempont, amikor a kormánymegbízottak kinevezéséről döntöttek – közölte a kormányfő. Hozzátette: remélhetőleg sikerül olyan közigazgatási képzést kialakítani, amely megérti és kiszolgálja a 2010 utáni világot, és amely a következő évtizedekben kineveli azokat a vezetőket, akikre rá lehet bízni az államélet megyei irányítását.
 
A miniszterelnök azt mondta, hogy a jelenlegi államélet megyei szintű igazgatásához szükséges tudást különböző helyekről gyűjtötték össze a most kinevezett kormánymegbízottak, akik alkalmasak a munka ellátására, ennek garanciája a személyiségük. Büszkének kell lenni arra, hogy jól felépített közigazgatási képzés híján is megtalálták az alkalmas vezetőket – fűzte hozzá.
 
A kormánymegbízottaknak egyszerre van küldetésük, szakmájuk és feladatuk. Nemcsak ellátják a munkájukat, hanem a szakmát jól ismerve magas színvonalú vezetői munkát kell végezniük, folyamatosan szem előtt tartva hivatásuk mélyebb értelmét, az ezeréves magyar állam képviseletét – mondta Orbán Viktor.
 
Hangoztatta: az államnak jelen kell lennie, elérhetőnek kell lennie az állampolgárok számára egészen a járások szintjéig, enélkül nem lehet jól megszervezni az életüket. Szükségük van arra, hogy az önkormányzatok mellett a központi állam is jelen legyen, de középszintű közigazgatásra is szükség van – jelentette ki. A megyei kormányhivatalok tartós részei lesznek a magyar államszervezetnek és politikai életnek – tette hozzá.
 
A kormányfő kijelentette: 2015 januárjára újragondolják a középszintű közigazgatási hatásköröket, és ez új munkaköröket, feladatokat ígér a kormánymegbízottaknak is.
 
Orbán Viktor emlékeztetett: a jelenlegi néppárti kormányzás lényege az, hogy állam dolga nem az emberek életének megnehezítése, hanem a megkönnyítése. Ezért kell betartani a jogszabályokat is. A miniszterelnök azt kérte a kormánymegbízottaktól, hogy ha úgy látják, bizonyos szabályok nem felelnek meg ennek a célnak, akkor azt jelezzék. Az embereknek azt kell érezniük, hogy „az állam nem akadály, amelyet át kell ugraniuk, hanem segítség, ahova fordulhatnak" – fogalmazott.
 
Azt is megjegyezte: a szolgáltatások színvonalának javulnia kell feszes költségvetési gazdálkodás mellett is.
 
Orbán Viktor végül arról beszélt, jelenleg minden ország azzal a kihívással néz szembe, hogy az állam és a gazdaság együttműködését kialakítsa. Ez dönti el, mely ország versenyképes, melyik képes úgy megszervezni az államot, hogy az a gazdaságnak előnyös legyen – magyarázta. Ennek jegyében kezdték meg az állam újjászervezését is 2010-ben – mondta.
 
A miniszterelnök július elsejei hatállyal nevezte ki a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetőit. A kinevezésekre azért volt szükség, mert a miniszterelnök négyéves mandátumának lejártával a korábbi vezetők megbízatása is megszűnt.
 

A kormányfő – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára – Bács-Kiskun megyében Kovács Ernőt, Baranyában Horváth Zoltánt, Békésben Gajda Róbertet, Borsod-Abaúj-Zemplénben Demeter Ervint, Budapesten György Istvánt, Csongrád megyében Juhász Tündét, Fejérben Simon Lászlót, Győr-Moson-Sopron megyében Széles Sándort, Hajdú-Biharban Rácz Róbertet, Heves megyében Pajtók Gábort, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Kállai Máriát, Komárom-Esztergom megyében Kancz Csabát, Nógrádban Szabó Sándort, Pest megyében Tarnai Richárdot, Somogyban Neszményi Zsoltot, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kozma Pétert, Tolnában Horváth Kálmánt, Vas megyében Harangozó Bertalant, Veszprém megyében Takács Szabolcsot, Zalában pedig Rigó Csaba Balázst nevezte ki kormánymegbízottnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!