Nem kivételesek a külhoni magyarok szavazására vonatkozó szabályok

A magyar jogszabályok által a határon túl élő magyar állampolgárok számára nyújtott, a regisztrációra és a leveles szavazásra vonatkozó lehetőségek egyáltalán nem számítanak kivételesnek az Európai Unióban. Sőt, egyes országokban még a belföldiek esetén is aktív regisztráció vagy kötelező szavazás érvényesül, míg máshol a névjegyzékbe-vétel és a külhoni leveles szavazás technikai és biztonsági feltételei jóval lazábbak – állapította meg az Alapjogi Központ.

Az Alapjogokért Központ megvizsgálta az Európai Unió tagállamainak parlamenti választásokra vonatkozó rendelkezéseit, és a jogszabályok elemzése alapján rra jutott, hogy Magyarországon kívül 24 EU-s tagállam biztosítja külhoni állampolgárai számára a szavazati jogot akkor is, ha azok nem rendelkeznek belföldi lakcímmel. 22 tagállamban a magyar szabályozáshoz hasonlóan a külhoniaknak aktívan regisztrálni is szükséges, 17 tagállamban van lehetőség levélben történő, postai regisztrációra. Mindemellett az Európai Unió országainak többségében, 16-ban van lehetőség arra, hogy a külhoni választópolgár szavazatát szintén levélben, postai szolgáltatás igénybevételével jutassa el a hatóságokhoz.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a magyar jogszabályok által a határon túl élő magyar állampolgárok számára nyújtott, a regisztrációra és a leveles szavazásra vonatkozó lehetőségek egyáltalán nem számítanak kivételesnek az Európai Unióban. Sőt, egyes országokban még a belföldiek esetén is aktív regisztráció vagy kötelező szavazás érvényesül, míg máshol a névjegyzékbe-vétel és a külhoni leveles szavazás technikai és biztonsági feltételei jóval lazábbak, mint a magyar szabályozás. Olyan tagállamokra is van példa, ahol a magyarországi szabályozástól eltérően nincs lehetőség a választási hatóság egyes döntései elleni fellebbezésre.

A elemzés innen letölthető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!