Ismét tárgyalta a szegedi közgyűlés a helyi zajrendeletet

A megyei kormányhivatal kezdeményezésére ismét tárgyalta a szegedi közgyűlés pénteki ülésén a helyi zajrendeletet, a jogszabályt azonban nem változtatták meg.

kdnp.hu – MTI

A szeptember 15-én hatályba lépett módosított jogszabály alapján néhány rendezvénytől eltekintve a közterületen szervezett eseményeken, illetve a vendéglátó-ipari egységek teraszain és kerthelyiségeiben korlátozza a hangosítás használatát hétköznapokon este 10-től, hétvégente éjféltől. A kivételek közé tartozik a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Ifjúsági Napok a Szeged Napja ünnepségsorozat, valamint a Szegedi Egyetemi Napok.

A város közgyűlése áprilisban döntött a zajrendelet módosításáról először. A jogszabályt - 27 rendezvényszervező és vendéglátó közérdekű bejelentése nyomán - a megyei kormányhivatal megvizsgálta, és törvényességi felhívásban kifogásolta, hogy a korlátozás alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Álláspontjuk szerint ez a megkülönböztetés az Egyenlő bánásmód törvénybe ütközik. A jogszabályt ennek megfelelően júniusban ismét módosították, és tovább szűkítették a kivételek körét.

A kormányhivatal ezt követően azt javasolt, a közgyűlés mérlegelje, hogy feloldható-e a korlátozás a kivételt képező négy rendezvénysorozat ideje alatt, a hangosítás megtiltása helyettesíthető-e szigorúbb zajkibocsátási határérték előírásával. A javaslat szerint azt is vizsgálni kellene, a lakossági panaszok mekkora részét okozzák a kerthelyiségek és közterületi rendezvények.

Mózes Ervin címzetes főjegyző a közgyűlésen elmondta, a kormányhivatal javaslatai a testület mérlegelési jogkörébe tartozó tartalmi elemekre vonatkoznak, így azok az önkormányzati törvénybe ütköznek.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetőjének álláspontja szerint a módosított rendelet nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Mint a közgyűlésen mondta, a szigorítások már éreztették a hatásukat, vendéglátóipari helyek zártak be.

A jogszabály legrosszabbul azonban a szegedieket érinti, elfogadhatatlan, hogy a városvezetés beavatkozik az emberek magánéletébe, és megtiltja a kültéri zenehallgatást este 7, illetve 8 után - mondta a politikus.

Botka László (MSZP) polgármester elmondta, a kormányhivatal a módosított rendeletet az előzetes törvényességi vizsgálat során a jogszabályoknak megfelelőnek találta. Az új szabályozással sikerült megtalálni az egészséges kompromisszumot a fesztiválváros rendezvényei és a szegediek pihenéshez való joga között - tette hozzá.