Simicskó István: Brüsszelnek nincs béketerve

Kétnapos szakmai összejövetelt, a Kereszténydemokrata Vezetők Giesswein Sándor I. Szakmai Napját tartotta március 31-étől április 1-jéig a Kereszténydemokrata Néppárt vezetősége, amelyre mintegy 250 KDNP-s vezető érkezett az ország minden részéből Lakitelekre, a Hungarikum Ligetbe. A tanácskozáson elhangzott legfontosabb témákról Simicskó István frakcióvezető és Latorcai Csaba a KDNP ügyvezető főtitkára, területfejlesztési miniszterhelyettes tájékoztatta a sajtót.

Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára és Simicskó István, a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető

A legfontosabb kérdés a béke kérdése – mondta Simicskó István. Azok a politikusok, akik az Európai Unió alapjait lerakták, egy egységes, békés Európát akartak, mert látták, hogy milyen borzalommal jár a háború. Jelenleg is egy háborús helyzet van, és szomorúan tapasztaljuk, hogy a vezető brüsszeli politikusok elfordultak az eredeti céloktól és nap mint nap háborúpártiságról tesznek tanúbizonyságot.

Nem beszélnek béketervről, nem látjuk, hogy Brüsszelnek lenne béketerve, ezzel szemben háborús forgatókönyveket látunk és hallunk. Ez súlyos hiba, és mi egyetértünk azzal a magyar kormányzati állásponttal, amelyik a tűzszünet mellett áll ki és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza - hangsúlyozta a frakcióvezető. Átérezve nagy elődeink felelősségét és célkitűzését,

mi kereszténydemokraták azt szeretnénk, hogy békepárti legyen az Európai Unió,

és a mostani vezetés is érezze ennek a felelősségét, mert a háború borzalom és csak pusztítást jelent. A háború kezdete óta a béke pártján állunk, a tegnap elfogadott békepárti nyilatkozattal is ezt a szándékot szeretnénk kinyilvánítani – emelte ki Simicskó István.

 Latorcai Csaba elmondta: a KDNP vezetősége a béke érdekében született döntés értelmében arra kérte Hölvényi Györgyöt, ismertesse az Európai Parlamentben a magyar Országgyűlés pénteken elfogadott „békéért kiáltó”, békepárti határozatát, amely az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából született. És tegyen meg mindent annak érdekében, hogy

az Európai Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata alapító atyák örökségéhez, és álljon át a háború oldaláról a béke oldalára

– tette hozzá.

Latorcai Csaba bejelentette, hogy a húsvétot megelőző héten tartós élelmiszer gyűjtési akciót indít a Kereszténydemokrata Néppárt a háború által sújtott családok megsegítéséért. Az adománygyűjtésre az adomanygyujtes [kukac] kdnp [pont] hu (adomanygyujtes[at]kdnp[dot]hu) címen lehet jelentkezni.

Giesswein Sándor nevét viselte az a kétnapos szakmai összejövetel, amelyet hagyományteremtő szándékkal kezdeményezett a Kereszténydemokrata Néppárt vezetősége. A konferenciára közel kétszáz KDNP-s vezető érkezett az ország minden részéből Lakitelekre.

Giesswein volt az, aki papként, pápai prelátusként képviselte a keresztényszociális eszméket, majd az I. világháború idején egyre következetesebben békepárti lett, s a keresztény humanizmus szellemében támadta a terrort, a faji megkülönböztetést és a társadalmi igazságtalanságokat. A mai kiszámíthatatlan, veszélyekkel, háborúval sújtott időszakban szükségünk van arra a szilárd érték- és eszmerendszerre, amelynek követésére elődeink jó példát adtak.

További információk ide kattintva olvashatók. 

A konferencián előadást tartott Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke, Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke is. A szakmai programok sorát egy M. Dobos Marianne által vezetett izgalmas kerekasztal-beszélgetés zárta, melyen Simicskó István, a KDNP frakcióvezetők és Nacsa Lőrinc KDNP-frakciószóvivő, valamit Fülöp Attila és Hankó Balázs államtitkárok vettek részt.

A rendezvényről készült három fotósorozatot ide kattintva, továbbá itt és itt tekintheti meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!