Az Országházat is megtekintette Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője

Amint arról a kdnp.hu korábbi cikkeiben beszámolt, május 24-27. között Magyarországra látogatott Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház feje, Belgrád és Karlovci metropolitája, Ipek érseke. Május 26-án a parlamentbe is ellátogatott, ahol Őszentségét és kíséretét Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára fogadta.

Képriport: KDNP / Váli Miklós

Őszentsége május 25-én megáldotta a magyar és a szerb kormány támogatásával megújult Szerb Egyházi Múzeumot Szentendrén.

Másnap délelőtt szent liturgiát vezetett a magyar kormány támogatásával külsőleg megújult szentendrei székesegyházban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke részvételével.

Irinej pátriárka és Soltész Miklós

Május 26-án délután az Országházat kereste fel Őszentsége, ahol Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára fogadta a pátriárkát és kíséretét.

Irinej pátriárka és Soltész Miklós

A parlamenti látogatáson részt vett  Lukiján, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke, Ivan Todorov, a Szerb Köztársaság budapesti nagykövete és Alexov Lyubomir, a magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója.

Irinej pátriárka és Soltész Miklós

A pátriárka látogatására a Szerb Ortodox Egyház függetlensége elnyerése 800. évfordulója ünnepségsorozatának részeként került sor.

Irinej pátriárka és Soltész Miklós

Irinej pátriárka köszönetet mondott a magyarországi szerb ortodox közösségnek nyújtott sokrétű magyar kormányzati támogatásért.

Irinej pátriárka és Soltész Miklós

 

Irinej pátriárka és Soltész MiklósIrinej pátriárka és Soltész Miklós