Baranya megye

A KDNP Baranya megyei szervezete

Elnök: Hargitai János országgyűlési képviselő (Mohács és térsége), a KDNP ügyvezető főtitkára E-mail: janos [pont] hargitai [kukac] parlament [pont] hu

Szervező: Grób Gábor, a KDNP Országos Elnökségének tagja, pártunk pécsi alapszervezetének elnöke
E-mail: arkariusz [kukac] gmail [pont] com
Telefon: +36-20-4632448

Bemutatkozás

Aktív kereszténydemokrata politizálás Baranyában

„Huszonévesen, egyetem hallgató barátom révén kerültem kapcsolatba az akkori pécsi KDNP-tagsággal és Ursprung Jánossal, aki annak idején kézben tartotta a parlamenten kívüli kis párt ügyeit Pécsett, illetve Baranyában, és később is jelentős segítséget nyújtott a szervezést illetően. János bácsival gyorsan összebarátkoztunk, imponált neki a lelkesedésem és a gyors eredményeim a szervezés terén: már a 2004-es év végére folyamatosan, szinte heti szinten hoztam az új belépőket! 2005 januárjában pedig megalakult az első vidéki szervezet Vokány községben, egykori szülőfalumban, hogy azután tucatszámra alakuljanak az újabb és újabb szervezetek” – emlékezik a KDNP legutóbbi újjászervezésének baranyai hőskorára Grób Gábor, a párt jelenlegi megyei szervezője, aki 2010 óta Pécs-Kertváros önkormányzati képviselője is (a pécsi közgyűlés másik kereszténydemokrata tagja a pécsi KDNP-t elnöklő Oszoli Dénes).

„A 2006-os év mérföldkőnek számít, így tíz év távlatából is, hiszen azóta sem élt át ekkora változást a Baranya megyei szervezet” – folytatja az emlékezést Grób Gábor. A 2006 novemberében megtartott megyei tisztújításon választotta a nagy létszámúvá bővült megyei választmány Hargitai Jánost a KDNP baranyai elnökévé. Az akkor kialakult feladatmegosztás érvényes lényegében ma is: Grób Gábor mint ügyvezető titkár és szervező intézi a helyi szervezetek koordinálását, segít rendezvényeik megtervezésében és megvalósításában, valamint nem utolsó sorban – Mester Lászlóval, a Baranya megyei szervezet gazdasági vezetőjével – intézi a megyei székház ügyvitelét.

Ez utóbbi csak látszólag tűnik jelképes feladatnak. Pécsett ugyanis – ami nem csak Baranya megye székhelye, de a Dél-Dunántúli Régió központja is – található az ország legnagyobb vidéki KDNP-székháza a maga 267 négyzetméterével (több mint 10 helyiség, köztük egy 66 nm-es „Matheovits Ferenc-előadóterem”). Az említett székház fenntartása és „élettel való megtöltése” önmagában véve is komoly feladatot jelent, a hétnek szinte minden napján akad tennivaló.

A megyei és helyi alapszervezetek rendezvényeinek sokszínűsége mutatja, hogy nem bezárkózó, a liberális sajtóban gyakran „nemlétezőnek” titulált pártról van szó. Pécs belvárosában, a Terraccina téren gyermeknapi rendezvényt, Mohácson országos elnökségi ülést, pécsi székházukban pedig regionális találkozót tartottak Semjén Zsolt elnök jelenlétében a Dél-Dunántúl valamennyi KDNP-szervezetének részvételével, míg például Szigetváron karácsonyvárót szerveztek a térség gyerekeinek. De ki kell emelni a Matheovits Ferencnek, a kereszténydemokraták korszakos jelentőségű helyi politikusának, a pécsi KDNP-székház előadóterme névadójának tiszteletére állított emléktáblát, mely jól jelképezi, mennyire fontosak a történelmi tradíciók a modern, 21. századi kereszténydemokrata párt számára is.

Grób Gábor a következő időszak céljai között említi, hogy a jelenlegi 23-ról 30 közelébe emelkedjen a Baranya megyei KDNP-szervezetek száma.

A munka folyamatosan zajlik, ennek eredménye, hogy 2016 tavaszán sikerült újraszervezni a siklósi alapszervezetet a város volt Fidesz-KDNP-s polgármester-jelöltjének, Mojzes Tamásnak a vezetésével. Az újdonsült helyi KDNP-elnök a megyei közgyűlés tagja is, így csatlakozásával 5 főre emelkedett a Baranya megyei önkormányzat KDNP-s képviselőinek száma. KDNP-s polgármester is van természetesen a megyében, Nagyharsányon.

Az elmúlt ciklusban sikerült (újra) megalakítani az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Baranya Megyei Szervezetét is, ami jelenleg elsősorban Baranya nyugati felén, Szigetvár térségében, valamint Pécsett fejt ki aktív tevékenységet.

Az aktualitások között Grób Gábor felhívja a figyelmet az „Anya-Apa-Gyerekek”–kampányra, mely a hagyományos (normális) családmodell fontosságára irányítja rá a figyelmet napjaink értékrelativizálást toleráló világában. „Karácsony közeledtével még inkább átérzik az emberek, mennyire fontos a család szerepe, így helyi szervezeteinknek egy jó évzáró aktivitást jelenthet ez az akció!” – teszi hozzá a megyei szervező. A karácsonyi felkészülés jegyében egyébként a korábbi hagyományaikat megtartva – elsősorban Vargha Dezső pécsi tagtársuknak köszönhetően – adventi-felkészülés is van a helyi KDNP-székházban a történelmi egyházak lelkészeinek, papjainak részvételével.

BA