Soros-hálózatról a parlamentben

"Az egyik oldalon ott vannak a Soros-szervezetek, amelyek támogatják és működésükkel segítik a tömeges bevándorlást, sőt keresik azokat a migránsokat, akiket jogilag képviselni tudnak. A másik oldalon pedig a strasbourgi bíróságon ott ülnek Soros emberei, mint például Sajó András, a Soros-egyetem egyik alapítója, aki strasbourgi bíróként gondoskodik arról, hogy a bevándorláspárti álláspont mellé álljon a bíróság" - fogalmazott Hollik István országgyűlési képviselő (KDNP).

 

kdnp.hu - Bartha-Szabó József

HOLLIK ISTVÁN (KDNP): - Államtitkár Úr! Itt az Országgyűlésben is többször ejtettünk már szót a strasbourgi bíróság legutóbbi, két bangladesi migráns ügyében hozott felháborító ítéletéről. Most egy figyelemre méltó összefüggésre hívnám fel a figyelmét a strasbourgi bíróság és a bevándorláspárti szervezetek összefonódásának ügyében. Úgy tűnik ugyanis, hogy Soros György bevándorláspárti emberei a vonal mindkét végén ott vannak a migránsbizniszben. Az egyik oldalon ott vannak a Soros-szervezetek, amelyek támogatják és működésükkel segítik a tömeges bevándorlást, sőt keresik azokat a migránsokat, akiket jogilag képviselni tudnak. A másik oldalon pedig a strasbourgi bíróságon ott ülnek Soros emberei, mint például Sajó András, a Soros-egyetem egyik alapítója, aki strasbourgi bíróként gondoskodik arról, hogy a bevándorláspárti álláspont mellé álljon a bíróság.

- Az ítélettel kapcsolatban két, eddig nem ismert tényre szeretném felhívni a figyelmét. Egyrészt: a strasbourgi bíróság túlnyomórészt olyan jelentésekre alapozta ezt a döntést, amelyek annak a Magyar Helsinki Bizottságnak a közreműködésével készültek, mely képviselte a perben a két bangladesi migránst. Úgy gondolom, hogy ez összeférhetetlen! Másrészt: az ítéletben részt vevő Sajó András maga is tagja volt a Magyar Helsinki Bizottság tanácsadó testületének. Tehát közvetlen kapcsolat volt közte és a migránsokat ebben a perben képviselő szervezet között.

- Államtitkár Úr! Mindezek alapján két kérdésem lenne.

- Nem gondolja, hogy Sajó András közvetlen kapcsolata a Helsinki Bizottsággal olyan körülmény, amely felveti az összeférhetetlenség kérdését?

- A strasbourgi bíróság összesen mennyi bírságot szabott ki Magyarországra azért, mert az betartja a szabályait?

***

VÖLNER PÁL (az Igazságügyi Minisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! Az ön által felvetett kérdésekre, ha a magyar bíróságról és a magyar perrendtartásról beszélnénk, akkor korrekt és beazonosítható válaszokat tudnék adni. Valóban, az Magyarországon elképzelhetetlen, hogy ha valaki az eljárás egy korábbi szakaszában a szakértőnek bedolgozva részt vett, az utána peres félként előadhassa, illetve a peres fél képviselőinek véleményét nem vehetik figyelembe szakértőként.

- Ugyancsak érdekes tény, hogy a Gyurcsány-kormány által delegált bíránk Strasbourgban gyakorlatilag egy eset kivételével soha nem jelentett be összeférhetetlenséget. Tehát valóban a Helsinki Bizottság által vitt ügyekben sem, illetve konkrétan az említett ügyben sem, ahol a Helsinki Bizottság a képviseletet is ellátta, sőt amikor Magyarország kontra Helsinki Bizottság ügy volt, akkor sem. Az egyetlen ügy Baka főbíró úr ügye volt egyébként, amelyben  az összeférhetetlenséget bejelentette.

- Ugyancsak érdekes a bírák kiválasztási mechanizmusa, ahol tudjuk, akkor a kormány delegálhatta, de ma ez nyilvános pályázatokon dőlhet csak el, noha erre vonatkozóan sincs jogszabály. Ugyancsak rendhagyó a bíróság működése abban a tekintetben, hogy gyakorlatilag jogalkotásra kényszerít államokat, gondoljunk csak a börtönzsúfoltság kérdésére.

- De képviselő úrnak az anyagi részre vonatkozó kérdésére is válaszolva: összességében eddig Magyarország a 2003 előtti és utáni időszakot, tehát a ’1093-ban való belépésünket tekintve 4 milliárd 361 millió 893 ezer forintot fizetett ki különböző eljárásokból eredően; ebből majdnem 2 milliárd forintot az eljárások elhúzódása miatt, ami nyilván nem ennek a kormánynak a tevékenységéhez köthető.

***

HOLLIK ISTVÁN: - Államtitkár Úr! Ez megerősíti azt, hogy a strasbourgi bíróság ahelyett, hogy az emberi jogok valódi védelmével foglalkozna, Magyarország ellen dolgozik. Magyarország ellen dolgozott akkor is, amikor 2008-ban a magyar törvények ellenére engedélyezte a vörös csillag viseletét egy kommunista embernek, sőt még büntetésre is ítélte Magyarországot! Magyarország ellen dolgozott akkor is, amikor a szocialisták korrupciós ügyeiben a szocialista bűnözők oldalára állt, és kártérítést ítélt meg nekik. Emlékezzünk vissza, Hagyó Miklósnak közel 4 millió forintot ítélt meg a börtöncellával járó kényelmetlenségek miatt! Azt gondolom, hogy ez felháborító! Ezért kérjük a kormánytól, hogy ne fizesse ki a strasbourgi bíróság által rá kiszabott 2,7 millió forintos perköltséget a Helsinki Bizottságnak.