„Az igazságosság békét terem” (Iz. 32, 17)

„Az igazságosság békét terem, / az igazságnak meg biztonság lesz / a gyümölcse mindörökre.” (Iz. 32, 17) Izajás sorai az ember legbelsőbb vágyát, a biztonságra való törekvést fejezi ki, az igazság gyümölcsét a békét, megbékülést. Sajnálatos aktualitást ad ezeknek a soroknak az Egyiptomban kirobbant események, amikor embereknek kellett elpusztulni, értelmetlenül a gyűlölet áldozataivá válni felekezetek közti véres összecsapásokban.

Nem elegendő, hogy kifejezzük sajnálkozásunkat az al-Khuszúsz faluban történt események, továbbá a kopt gyászszertartás Szent Márk Kopt Székesegyházban történt brutális támadás miatt. Nem elegendő, hogy kifejezzük együttérzésünket a hozzátartozókkal, de határozottan fel kell emelni a szavunkat a gyűlöletkeltés minden formája ellen.

Elképzelhetetlen és a világ békéjét is fenyegeti az a vallásháború, amelynek következménye, hogy emberek halnak meg és az ilyen megnyilvánulások nemcsak a térség biztonságát fenyegetik.

Reményünket fejezzük ki, hogy az egyiptomi kormányzat és II. Tavadrosz kopt pápa kezelni tudja a helyzetet kellő higgadtsággal és meggondoltsággal.

Meg tudják előzni a további gyűlölet hullámot, amely csak abban az esetben lehetséges, ha a tényeket minél hamarabb felderítik és az igazságosság vezet el a békéhez.

Lelkiismeretem szerint szükségesnek tartottam ebben a kérdésben felhívni a figyelmét a Tisztelt Háznak és a magyar közvéleménynek, hogy olyan esetekben, amikor az egyik  legalapvetőbb emberi jogot, a vallásszabadságot megsértik, akkor nem maradhatunk némák.

Nem elegendő elítélni az ilyen cselekményeket, de szükséges az is, hogy mi magunk legyünk kezdeményezője a vallások közötti párbeszédnek, mert meggyőződésem, hogy csak ez és kizárólag ez hozhatja meg sokak által óhajtott békét.

(Napirend előtti felszólalás, elhangzott a Magyar Országgyűlésben, 2013. április 15-én.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!