A felelőtlen szülői magatartás ellen fel kell lépni

Gyakran a deviáns szülők miatt nem járnak a gyerekek iskolába, ezért kívánja a családi pótlékot az iskolába járáshoz kötni a KDNP – mondta Harrach Péter frakcióvezető a Népszabadságban. Szerinte már az első Orbán-kormány alatti iskoláztatási támogatásnak is pozitív hatása volt. A politikus hozzátette: a törvény bizonyos esetekben eddig is lehetővé tette, hogy az ellátást természetben kapják a családok, e mostani jogszabálymódosítással csak intézményesül a jelenlegi rendszer.

Harrach Péter szerint az első polgári kormány alatt hozott hasonló intézkedésnek is az volt az elsődleges célja, hogy az iskolába nem járó gyerekeket megvédjék a szülői felelőtlenségtől. Ha a gyerek nem teljesíti a tankötelezettséget, akkor a gyermekjóléti szolgálatok ettől függetlenül is figyelnek a veszélyeztetett gyerekekre, és súlyosabb esetekben kezdeményezhetik a védelembe vételüket.  

– Az első polgári kormány alatt bevezetett iskoláztatási támogatás pozitív hatását visszaigazolták a kutatások – mondta Harrach Péter. – Három megyében készült felmérés azokról az esetekről, amelyekben a családi pótlék szabad felhasználását korlátozták, és az volt a tapasztalat, hogy javult a helyzet. Az érintett gyerekek ötven százaléka ugyanis elkezdett iskolába járni, s ez az eredmény még inkább megerősíti a leendő kormányt abban, hogy a mostani törvénymódosítás segíteni fog a problémák megoldásában.

Harrach Péter is elismeri azt, hogy az intézkedés elsősorban a problémás családokat célozza. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez összhangban van azzal a másik fideszes törvénymódosítással, amely a tanárok tekintélyét erősítené, a közfeladatot ellátó személyek biztonságát növelné. Hozzátette: az élet minden területén rendetlenség van, de nem az a cél, hogy poroszos rend legyen az iskolákban. Az viszont fontos, hogy világos játékszabályok legyenek, amelyeket ha nem tartanak be, annak következményei vannak.

+

A Kósa Lajos (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) által benyújtott törvénymódosítás lényege: azoknál a családoknál, ahol a tanköteles korban lévő gyerek igazolatlan hiányzásainak száma eléri az ötvenet, készpénz helyett a pótlék összegének megfelelő természetbeni juttatást kapnak a szülők. A Szabad Emberek Magyarországért szakmai szervezet szerint is jó, hogy a jogalkotó megfogalmazza, milyen elvárásokat támaszt a családi pótlék/iskoláztatási támogatás folyósításához.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!