Agrárviták margójára

Árpád apánk birtokpolitikai intézkedései óta számosan foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy kié legyen a Kárpát-medencében a termőföld. Királyok, császárok, szultánok, Neocqistica Comissio, úrbéri megváltás, jobbágyfelszabadító országgyűlés, Károlyi Mihály, Rubinek Gyula, Veres Péter, Rákosi pajtás, Kádár elvtárs, Alkotmánybíróság, Torgyán Jóska, Kárpótlási Hivatal, hogy csak a legismertebbeket említsük. A folyamat azonban nem akar véget érni. A földművelésügyi államtitkár lemondása ismét ráirányította a figyelmet erre a megoldhatatlan problémára.

A XX. évszázad különösen élénk mozgolódások kora volt a földújraosztási vitában, amely két szóban csúcsosodik ki: kisbirtok, vagy nagybirtok? Szóban mindenki kisbirtokot kiállt, és mire körülnéz, már mindenfelé nagybirtokokkal találja szemben magát, legyen a módszer spontán, vagy irányított.

A magyarázat ismét csak néhány szóban foglalható össze: Mi a fontosabb? Az a szegény agrárnépesség megélhetése, a foglalkoztatás, vagy a gazdaságosság, eredményesség?

A magyar lakosság többsége egészen a második világháború utánig a mezőgazdaságból élt. Kevesek jól, sokan rosszul, legtöbben nagyon rosszul. Maga a gyengén iparosított ország pedig leginkább a mezőgazdasági kivitelből élt. Gazdasági válság idején rosszul, háborús konjuktúrák idején pedig legalább a termelők jobban, a többiek rosszabbul. Feudalizmus ide, kapitalizmus oda, imperializmus emide, bolsevizmus és szocializmus amoda, a lényeg mindig ugyanaz maradt.

Amikor az állam nem avatkozott be, a spontán folyamatok mindig egyszerre két irányba hatottak. A birtokok a családi örökösödés miatt elaprózódtak, ugyanakkor az eladósodott kisbirtokok felvásárlása útján nagyobb egységek jöttek létre. Ha az állam beavatkozott a lakosság megélhetése érdekében, akkor akadályozta a gazdálkodás korszerűsítését és konzerválta az elmaradottságot, szegénységet. Amikor az állam beavatkozott a modernizáció érdekében és a nagybirtokot látta eredményesebbnek, akkor földönfutóvá tette, a nagyvárosokba kergette a feleslegessé vált, munkanélkülivé lett agrárlakosságot.

Állítólag létezik ennek a dilemmának ideális megoldása, kisbirtok és nagybirtok harmonikus együttélése, hála a civilizáció és a korszerű technika fejlődésének. Létezik egy olyan ideális birtoknagyság és termelési mód, amely mellett egy család eredményesen és hasznosan meg tud élni. És létezik mellette a korszerű, gépesített nagybirtok, ahol kis létszámú csapat hatalmas mennyiségű terméket képes előállítani. A fejlett Nyugaton mindkettő sikeresen létezik.

Ám a fejlett Nyugatról is gyakran érkeznek híradások a mezőgazdasági termelők mozgalmairól, elégedetlenségéről, olykor lázadásáról, eladhatatlan termékeiknek a gazdaságpolitikusok ajtaja elé, vagy a tengerbe, folyóba öntéséről, kazánba vetéséről, tüntetésekről, sztrájkoktól. Az elégedetlenkedők pedig gyakran egy bűvös, nálunk is gyakran hangoztatott szót hajtogatnak: „Dotáció, dotáció!, több dotációt!” Különösen Európa művelt nyugati felében, mintaképünk vidékein hangzik gyakran ez a kiáltás.

Tőlünk, Keletről nézve tehát úgy tűnik, hogy a virágzó, megcsodált nyugati példa titka ez a varázsszó. A nyugati mezőgazdaság azért tudja lekonkurálni a keletit, a miénket is, azért áraszt el bennünket saját tömegtermékeivel, mert mesterségesen nyereségessé teszik a dotációval, amelyet tőlük megtagadnak, esetleg mi fizetünk nekik. Mi pedig nem értjük, hogyan lehet az, hogy minden, amit Nyugaton, sokszor sokkal rosszabb természeti adottságok mellett termelnek, sokkal olcsóbb, mint a mi, verejtékesen megtermelt áruink. Miért lehet nálunk felszámolni az olcsó nyersanyagból olcsó munkaerővel megtermelő élelmiszeripart, a sokkal költségesebben termelő, de olcsón eladó „nyugati” javára?

Itt tartunk most, és ha a kormány széttekint a Dunántúl kies tájain és a nagy magyar Alföld rónaságán, a délibábból az a kérdés bontakozik ki, hogy merre tovább? Derék, traktoron ülő, a hitelre vett gépei részleteit fizetni nem tudó kis egyéni gazdaságokat támogassa, vagy a potyán birtokba jutott TSZ-elnökből, állami gazdaságot privatizáló főkáderből lett zöldbárót?

És a pillanatnyi szorult helyzet, tetszik-nem tetszik, a zöldbárók javára billenti a mérleget. Ráadásul ez a pillanatnyi helyzet egy nagyon hosszú pillanatot vetít előre.

Mit tehet ilyenkor az, aki nem erre tette fel az életét? Lemond. És akkor?

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!