Az emberek többsége a biztonságot mindennél fontosabbnak tartja

Simicskó István honvédelmi miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában kifejtette, hogy „ebben az új típusú, kihívásokkal teli világban a terrorfenyegetettség igen intenzívvé vált”, és minden eszközt igénybe kell venni a terroristák elleni harcban. Ezért van szükség szerinte a végrehajtó hatalom felhatalmazására. A honvédelmi miniszter szerint alapvető kérdés, hogy a megszokott szabadságjogok mennyire korlátozhatók.

Felmérések alapján azonban az emberek többsége a biztonságot mindennél fontosabbnak tartja. Vagyis „az észszerűség, illetve szükségszerűség határain belül a szabadságjogaikat is hajlandóak feladni”.

Simicskó István úgy véli: azért szükséges a kormány felhatalmazása, mert veszélyhelyzet esetén azonnal reagálni kell. „Például a nyári szünetben mire összehívják a parlamentet, és megvitatják a helyzetet, addigra már rég eltűnnek a terroristák”. Ha a döntéseket a köztársasági elnöknek kellene jóváhagynia, azzal pedig egy ember kezébe adnánk a hatalmat, és „a mi rendszerünk nem ilyen” – közölte a politikus. A miniszter úgy látja, hogy a módosítás hatására az emberek biztonsága még szélesebb körben garantálható lenne.



A miniszter a műsorban kifejtette: azzal, hogy folyamatosan tájékoztatják a parlamentet és a köztársasági elnököt, garantálnák, hogy nem történik visszaélés. Hozzátette, nyitottak a tárgyalásra, hogy olyan megoldást találjanak a jogkorlátozásokban, amely az ellenzék számára is elfogadható.

A kereszténydemokrata politikus szerint itt az ideje a helyére tenni a dolgokat, mert új világ kezdődött el. „A terrorszervezetek pont a gyenge pontokat keresik, és erre fel kell készülni”. Hozzátette, hogy amikor NATO tagok lettünk, fontos elvárás volt a civil kontroll erősítése, és biztosítanák is a sajtó rálátását.

Nemzetközi jelenségként említette, hogy az általános hadkötelezettség megszüntetésével különböző militáns szervezetek jelentek meg, mint például a Magyar Gárda. „Ha valahol nincsen rend, ott előbb-utóbb feltűnnek a szinte kizárólag pártpolitikai alapon létrejött gárdák”. Hozzátette, hogy ő személy szerint nem állítaná vissza a sorkatonai szolgálatot, mivel nincs rá sem igény, sem szükség. „De ha önkéntes alapon részt akarnak venni a kiképzésen, azt miért ne tehetnénk. Utána, ha akarnak, maradnak, ha nem, nem”.

+

Európa egyes országainak polgárai úgy érzik, politikusaik nem hallgatnak rájuk, a magyar kormány nem ezt az utat járja. Mint miniszter és mint magánember a dobogó legfelső fokára hazám polgárainak biztonságát helyezem – mondta a migrációs helyzetről korábban a Magyar Hírlapnak Simicskó István honvédelmi miniszter. Beszélt arról is, hogy tervei között szerepel egy ideológiáktól maximálisan mentes szervezet létrehozása, amely a fiatalokat a korábbiaknál is hatékonyabban kívánja megszólítani.

Simicskó István az M1 műsorában pedig sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP távolmaradt kedden a Honvédelmi Minisztériumban tartott egyeztetésről. Közölte: A haza védelme nemzeti ügy, úgy illik, hogy a pártok képviseltessék magukat. A tervezet lényege, hogy a kormány Alkotmánymódosítást javasol annak érdekében, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetés után kedden közölte: Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.A Jobbik alapvetően támogatja a terrorveszélyhelyzet bevezetését, míg az LMP nem adja a hozzájárulását ahhoz, hogy a kormány terrorveszély esetén parlamenti felhatalmazás nélkül vezethessen be különleges jogrendet. Az MSZP, amelynek képviselője nem vett részt a megbeszélésen, a terrorveszélyhelyzet szabályozásával kapcsolatban saját javaslatot terjeszt a parlament elé.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!