Jelentős állami támogatástól eshetnek el újra az egyházi iskolák fenntartói

Levélben fordultak a történelmi egyházak a közjogi méltóságokhoz, mert aggályosnak tartanak egy, a felekezeti közoktatást érintő módosító indítványt, amelyet hétfőn szavaztak meg a parlamentben. A szocialista javaslat értelmében – amely egyébként egyetlen szavazattal ment csak át – jelentős állami támogatástól esnek el azok az egyházi fenntartók, amelyek nem állami iskolát vesznek át. Ezek ugyanis az átvett intézményben tanuló gyerekek után nem vehetik igénybe a kiegészítő támogatást.

A módosítás jelentős felháborodást váltott ki az érintett egyházaknál, szerintük ez a lelkiismereti és vallásszabadság alkotmányos elvébe ütközik, de ellentétben van a felekezetek hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi támogatásáról szóló 1997-es törvénnyel is. Aggályaikat közös levélben fogalmazták meg, és elküldték Sólyom László államfőnek, Szili Katalin házelnöknek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek.

Az indítvány ismételten jelentős jogkorlátozást léptet életbe az egyházak közszolgálati tevékenységében – mondta a Magyar Hírlapnak Papp Kornél, a református egyház oktatási szakértője. A szocialista javaslat értelmében ugyanis az Országgyűlés a létrehozás módja alapján különbözteti majd meg az egyházi intézményeket.

Papp Kornél szerint ráadásul egy másik probléma is felvetődik: ha egyházon belül zajlik le a fenntartóváltás, tehát mondjuk egy szerzetesrend egy egyházmegyének ad át intézményt, ez utóbbi elesik a kiegészítő támogatástól, hisz nem rögzíti a tervezet, hogy az átvett, nem állami iskola csak alapítványi vagy egyesületi fenntartású lehet.

A lelkiismereti és a vallásszabadsággal összefüggő jogok többször ismétlődő korlátozásai egy olyan folyamatot vázolnak fel, miszerint a szocialista és liberális parlamenti többség a vallásilag elkötelezett nevelés és a szabad iskolaválasztás lehetőségét a társadalomban a gazdagok előjogává igyekszik szűkíteni. Az egyházak közcélú tevékenysége pedig épp a gondoskodásra szoruló szegényebb néprétegek körében jelentős hatású – mondta a szakértő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!