Minél előbb bírósági jogegységi határozat szükséges a devizahitelesek szerződései ügyében

Bírósági jogegységi határozatot szorgalmazott a devizahitelesek szerződései ügyében a kereszténydemokrata Aradszki András budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus szerint ennek megfogalmazásakor vizsgálni kell, hogy a hitelintézetek által kiszámított díj, kamatköltség, amelyre az egyoldalú szerződésmódosítás joga kiterjed, tisztességes-e. E téren a nemzeti bíróságoknak van mozgástere – mutatott rá.

Aradszki András véleményét az uniós fogyasztóvédelmi irányelvre és bírósági ítéletekre alapozta. Előbbi tárgyi hatálya alá tartoznak azok a fogyasztóvédelmi szerződések, amelyek a devizaadósokkal összefüggnek.

Az irányelv hatályosulása az európai bírósági gyakorlatban nem tekint vissza nagy múltra, de már több ítélet is született – jelezte. Az ítéletek részeként általános uniós sztenderdeket határoztak meg, amelyek segítik a nemzeti bíróságokat a szerződési feltétel tisztességtelen voltának megállapításában. A KDNP-s politikus közlése szerint a nemzeti bíróság vizsgálhatja a szerződési kikötés tisztességtelenségét akkor is, ha a kereseti kérelem erre nem terjed ki. Azt is kimondták, hogy nemcsak joga, hanem kötelessége a szerződési feltétel tisztességtelenségének vizsgálata – jegyezte meg.

Ellentétesnek ítélték továbbá azt a nemzeti joggyakorlatot, amely elzárja a bírókat attól, hogy a szerződés tisztességtelenségét, annak feltételeit vizsgálja.

Szerinte a magyar eljárási jogban ilyen kockázat a fizetési meghagyásos eljárásban van – közölte.

Kitért arra: a devizahitel szerződések feltételei között számtalan esetben előfordul, hogy vételi jogot biztosít a pénzintézetnek a fedezeti ingatlanra, ha adósságát nem fizeti az adós. Ez az egyik legtisztességtelenebb feltétel – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy a Kúria polgári kollégiuma tavaly év végén fontos döntést hozott az egyoldalú szerződés módosításról, de valamennyi feltétel tisztességes voltát vizsgálni kell.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a további lépésekhez mindenképpen szükség van a jogegységi határozatra, ez igazolni tudja azokat a jogszabályi lépéseket, amelyeket a devizaadósok joggal várnak el.

Kiemelte: az eddigi tapasztalatok szerint nehezen alakul ki egységes gyakorlat a devizahitel szerződések elbírálásánál, és alapvetően a bankok, pénzintézetek számára kedvező jogértelmezés vált jellemzővé.

A képviselő szerint a visszamenőleges jogalkotás látszatát is kerülni kell, de a helyzet orvoslásában az állam minden szereplőjének a maga területén a maga függetlenségének fenntartásával részt kell vennie.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!