Ötvenöt éve felszínre tört a magyarság szabadságvágya

A szabadságvágy nem csupán Magyarországon, hanem minden közép-európai népből – 1953-ban Berlinben a németekből, 1956-ban a magyarok mellett a lengyelekből, 1968-ban pedig a csehekből – felszínre tört – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a belga fővárosban az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából rendezett megemlékező ünnepaégen.

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti képviselőcsoportja, valamint a Magyar Hullám nevű brüsszeli közéleti és kulturális társaság Sebestyén Márta koncertjével egybekötött ünnepségén  köszöntőt mondott Gyürk András EP-képviselő, a magyar néppárti delegáció vezetője.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a szabadságvágy nem csupán Magyarországon, hanem minden közép-európai népből – 1953-ban Berlinben a németekből, 1956-ban a magyarok mellett a lengyelekből, 1968-ban pedig a csehekből – felszínre tört. 

„Nekünk kell Európa nyugati felében bemutatnunk azokat a szörnyű rémtetteket, amelyeket a kommunizmus elkövetett. Nem várhatjuk egy tizenegynéhány éves holland, portugál vagy svéd diáktól, hogy önmaga keres majd utána ezeknek az eseményeknek. (...) Ezt, ha '56 nyomdokain vagy más úton-módon, múzeumok, tárlatok, ismertetők segítségével mi magunk nem mutatjuk be, soha nem fogják megismerni, soha nem fogják megtudni azt, hogy két totalitárius diktatúra, épüljön akár osztályelmélettre, akár fajelméletre, miféle pusztításokat végzett itt” – mondta a kereszténydemokrata politikus.

A megemlékező ünnepségen Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes és előadóművész adott koncertet, amelynek záró szakaszában a közönség vele együtt énekelte a Kossuth-nótát. Elhangzott egy lengyel zenés fohász is, részben eredeti nyelven, részben Balassi Bálint magyar szövegével.

Brüsszelben a Belga Királysághoz és a Luxemburgi Nagyhercegséghez akkreditált magyar nagykövetség, valamint a magyar EU- és a magyar NATO-képviselet közös szervezésben pénteken ad ünnepi fogadást.  

Jövő hétfőn, október 24-én este a brüsszeli magyar nagykövetség kulturális szolgálataként működő Balassi Intézetben - Dér Denisa előadásában - bemutatják Visky András több nyelvre lefordított, Júlia című monodrámáját. A mű önéletrajzi eseményekből táplálkozik: az 1956-os forradalom továbbgyűrűzéseként az író édesapját, Visky Ferenc erdélyi református lelkészt 22 év börtönre ítélték, édesanyját – Júliát –- és a hét testvért pedig kitelepítették a Duna-deltába. A brüsszeli bemutatót a párizsi Balassi Intézettel közösen szervezték.  

A hollandiai magyarság október 23-án, vasárnap Rotterdamban emlékezik meg a forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Az öt évenként megrendezett ünnepségen kitűzik a hágai királyi levéltárban őrzött magyar forradalmi zászlót, amelyet 1956 novemberében Hollandiába érkezett magyar menekültek nyújtottak át a királynőnek. A tervek szerint beszédet mond Jan Peter Balkenende volt holland miniszterelnök, Tőkés László püspök, az EP alelnöke, valamint Sümeghy Gyula hágai magyar nagykövet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!