Visszalépést jelent az ukrán nyelvtörvény eltörlése

A közigazgatási tárca kereszténydemokrata parlamenti államtitkára szerint Magyarország nem ismeri és nem ismerheti el az ukrán nyelvtörvény eltörlését, az egyértelmű visszalépés a kárpátaljai magyarság számára. Erről Rétvári Bence beszélt a Jogérvényesítés a gyakorlatban – Székelyföldtől Délvidékig című konferencián a fővárosban, a Magyarság Házában.

Felidézte, hogy korábban sem voltak idilli állapotok Kárpátalján, a nyelvtörvény csak kismértékben érvényesült, az, hogy ezt is eltörölték, egyértelmű visszalépés. Magyarország örül és támogatja, hogy Ukrajnában a demokrácia minél szélesebb körű legyen, de ez soha sem járhat más embercsoportok jogainak, különösen a szerzett jogoknak a sérelmével – fejtette ki Rétvári Bence, aki szerint a többségi nemzet szabadsága is akkor teljesedhet ki, ha a mellette nemzetiségi sorban élő magyarság szabadsága is kiteljesedik.

Kifejtette: az semmiképpen sem fogadható el, hogy a magyar nemzetiség jogai csökkenjenek bármelyik országban, így Ukrajnában, Kárpátalján sem.

1990-ben, a rendszerváltáskor több különböző nemzetközi, vagy magyar alapítású jogvédő szervezete jött létre, de sokáig nem látták, hogy ezek minden szabadságjogért egyformán harcoltak volna – mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve: a kisebbségi jogok, a határon túli magyarok védelme mintha mostohagyerek lenne a részükről a mai napig. Jó lenne, ha ezek a szervezetek kellő súllyal vennék be saját portfóliójukba ezt a területet is, hiszen ez teszi igazán hitelessé tevékenységüket – jegyezte meg.

A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány, illetve az intézet azért tölt be fontos szerepet, mert olyan polgárokat, jogfosztott embereket képviselnek, akiket nem képviseltek megfelelően az elmúlt húsz évben – hangsúlyozta.

Hozzátette: az alapítvány támogatásával arra áldoznak közpénzt, amit igazából a szomszédos államok kormányzatainak kellene megtenniük. Olyan jogokat igyekeznek biztosítani, amit például a román államnak kellene biztosítania – mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve: ezzel tulajdonképpen a román költségvetés válláról vesznek le terhet.

Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója kiemelte: hatékony jogvédelmet szeretnének biztosítani a határon túli magyarság számára, és vissza szeretnék szorítani a külhoni magyarok ellen elkövetett jogsértések számát.

Az intézet tavalyi tevékenységét ismertetve kiemelte a szlovák állampolgárságukat vesztő felvidéki magyarok segítését. Szólt még az igazságszolgáltatás területén biztosított jogsegélyről, példaként említve többek között a temerini fiúk ügyét, amely szavai szerint jól demonstrálja a szerb igazságszolgáltatásban működő kettős mércét.

Kitért a problémákat sorolva a közérdekű információk magyar nyelvű közzétételének és a kétnyelvű feliratoknak a hiányára és a magyar nyelvű ügyintézés lehetőségének elégtelen voltára. Ez folyamatos monitoringot és fellépést kíván a részükről – jelezte. Bíznak abban – folytatta – hogy az elkészült nyelvi tájékoztató füzetek jelentősen javítanak majd a jogtudatosságon, és a nyelvi jogok érvényesítésében komoly előre lépés következhet be. 

Közösen kell továbbá harcolni a kárpátaljai magyar óvodák fennmaradásáért, a Drávaszög-Muravidék magyar nyelvű istentiszteletéért is – mutatott rá az igazgató.

Menyhárt Gabriella, nagyváradi ügyvéd arról beszélt, hogy Erdély-szerte mindenhol vannak jogérvényesítési ügyeik. Az intézettől anyanyelvi jogsértések kapcsán kértek támogatást, de ezek mellett etnikai alapú testi sértésre is volt példa gyakorlatukban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!