Ugyanolyan elbírálás illeti meg az egyházi iskolákat, mint az államiakat

A katolikus egyház nem ismeri az egyházi közoktatási intézmények finanszírozását szabályozó új kormányrendelet-tervezetet, mert arról a kormányzattól nem kapott tájékoztatást - jelentette ki Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a konferencia őszi ülését követő szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

A bíboros elmondta: 2005-ig az egyházi iskoláknak, óvodáknak járó kiegészítő normatívát megfelelő mértékben megkapták, az összeget illetően azóta vannak nézeteltéréseik az állammal. Hozzátette: az egyházi fenntartású intézményeket ugyanolyan elbírálás illeti meg, mint az állami és önkormányzati intézményeket.

Az oktatással kapcsolatban Pápai Lajos győri megyéspüspök, az MKPK oktatási bizottságának elnöke diszkriminatívnak nevezte azt az állapotot, miszerint az oktatási tárca iskola-felújítási programjában résztvevő ötszáz iskolából mindössze három a katolikus, holott ha az iskolákon belüli öt százalékos arányukat vették volna alapul, akkor 25-nek kellett volna részesülnie az ebben a támogatásban.

+

Az MKPK őszi ülésének első napján a fő téma a papi életforma és lelkiség volt. Ennek kapcsán Erdő Péter többek között elmondta: probléma a szórvány gyülekezetek lelkigondozásának ellátása, a paphiány miatt egyre több világi személyt, lelkipásztori kisegítőt kell bevonni a jövőben a hitéletbe. A hitoktatásban a világiak száma már most magasabb, mint a papoké - tette hozzá. Tájékoztatása szerint van olyan katolikus egyházmegye, ahol háromszor annyi plébánia van, mint ahány aktív pap, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében pedig hatezer hívőre jut egy katolikus pap. További problémaként kiemelte, hogy Budapesten nehezen lehet elérni a hívőket a nagyvárosi sajátosságok miatt. Az MKPK elnöke beszámolt a cigánypasztoráció eredményeiről is. Pozitív példaként említette a kelet-magyarországi régiót, ahol a karitász-mozgalmon és az oktatáson keresztül meg tudják szólítani a romákat.

+

A konferencia megkapta az első hivatalos adatokat a 2007. évi 1%-os felajánlásokról. A Katolikus Egyház számára történt felajánlások száma közel tíz százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Ugyanakkor a törvényi változás következtében a kiegészítés mértéke nagy kérdés számukra, ennek visszaesése igen komoly működési gondokat okozhat intézményeiknek.  

 

Kapcsolódó cikkek

Egyházi iskolák uniós támogatás nélkül

Emelkedett az egyházi iskolákba járók száma

Közös állásponton az iskolafenntartó egyházak

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!