In memoriam O’sváth György

Életének 86. évében, pénteken reggel elhunyt O’sváth György közgazdász, jogász, politikus, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének korábbi elnöke. Az alább olvasható rövid nekrológgal a Kereszténydemokrata Néppárt tiszteletét és megbecsülését szeretné kifejezni az elhunyt és családja iránt, valamint tájékoztatni a közvéleményt O’sváth György gazdag életművéről.

O’sváth György 1931-ben született Budapesten. Édesapja, O’sváth László a két világháború között, majd 1946 nyaráig vezető beosztásban dolgozott a Belügyminisztériumban, szoros munkakapcsolatban és jó barátságban idősebb Antall Józseffel a későbbi miniszterelnök édesapjával. A budapesti Piarista Gimnáziumban végzett középiskolai tanulmányai alatt, mint diákszövetségi vezetőt felszólították, írja alá az 1948-ban letartóztatott Mindszenty bíborost elítélő nyilatkozatot. Mivel ezt megtagadta, kizárták az ország összes állami középiskolájából. Ezért az utolsó gimnáziumi évet a Református Gimnáziumban fejezte be, és ott is érettségizett.

1951-ben összeesküvés és tiltott határátlépés kísérletének - részben hamis - vádjával négy év nyolc hónap börtönre ítélték. Börtönbüntetése nagy részét az oroszlányi szénbányában vájárként dolgozva töltötte le, ahonnan 1954-ben szabadult. Tevékenyen részt vett az 1956-os forradalomban a Keresztény Ifjúsági Szövetség egyik vezetőjeként és a Budapesti Forradalmi Tanács tagjaként. November 14-én a várható megtorlás elől Nyugatra menekült. Rangos egyetemeken tanult Bonnban, Kölnben, a párizsi Sorbonne-on és a London School of Economics-en. Családi indíttatásának, felkészültségének, európai ismereteinek köszönhetően az Európai Unió vezető munkatársaként dolgozhatott.

Németországban csatlakozott a Magyar Kereszténydemokrata Unióhoz, előbb annak ifjúsági, majd európai fődelegátusa lett. 1957-ben a Strasbourgi Magyar Forradalmi Tanács tagja lett. 1963-tól 1970-ig az Európai Ifjúsági Kereszténydemokrata Unió alelnöke, 1975-től 1982-ig a CDU külügyi, majd európai bizottságában dolgozott.

Antall Józsefhez gyermekkorától szoros barátság kötötte, ugyanabból a szellemi forrásból táplálkoztak mindketten. Az 1990-es választások után Antall József miniszterelnök felkérte, hogy személyes tanácsadójaként segítse az új kormány munkáját. Ezt a szerepet Boross Péter miniszterelnöksége alatt is betöltötte. Orbán Viktor első kormányában a miniszterelnök felkérésére rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként, utazó nagyköveti minőségben vett részt a kormányzati és diplomáciai munkában.

1968-tól a Szuverén Máltai Lovagrend tiszteletbeli tagja volt, 1995-2005 között a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöki tisztét töltötte be.

Lelkét Isten irgalmába ajánljuk és emlékét tisztelettel megőrizzük!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!