Szociális célból korlátozható a profit és a tőke szabadsága

Példátlan nehézségekkel kell megküzdeniük a magyar adófizetőknek a válság miatt. A kivezető utat a fő okozó, a Gyurcsány-kormány rossz helyen keresi. A Kereszténydemokrata Néppárt rámutat a valódi válságkezelő gazdaságpolitika kulcsmozzanatára – áll a KDNP Országos Választmányi ülését követően kiadott sajtóközleményben.

A kereszténydemokrácia célja a munkavállalói, a tőketulajdonosi, a nemzeti és nemzetközi érdekek harmóniájának megteremtése. E politika világszerte bebizonyította helytállóságát. Ennek alapján megállapíthatjuk:

A történelem tanúsága szerint az emberiség számára a legígéretesebb gazdasági berendezkedés a szociális piacgazdaság. Ez a szisztéma minden egyéb eddigi rendszernél nagyobb jólétet biztosít, minden korábbinál több ember számára.

Azonban a történelem azt is megtanította, hogy a profitorientáltság súlyos veszélyek forrása is. A tőke természeténél fogva minél nagyobb nyereségre törekszik, ami nem eleve elítélendő, viszont a nagy tőkeerejű vállalkozásokkal szemben eltörpül a kisember érdekérvényesítő képessége. A modern állam feladata, hogy a tőke profitigénye elé korlátokat állítson, mégpedig a nagyobb közösség, általában az össztársadalmi érdek védelmében. Mindenképpen állami szabályozást kívánnak például az ún. természetes monopóliumok. Ezeket az ellátórendszereket senki sem tudja megkerülni, ezért díjaikat a tényleges működési költségek és a tisztes profit figyelembe vételével hatóságilag kell megszabni.

Hasonló védelem illeti meg az állami feladatokat ellátó intézményeket, például a rendfenntartó szervezeteket. Ezek semmiképpen sem privatizálhatók, működési költségeiket nagy részben a társadalomnak kell viselnie.

A tőke korlátozásának sajátos terepe a béralku. Az állam köteles támogatni a munkavállalók ésszerű és jogos bérigényét. Ez érzékeny szisztéma, minden szereplőtől határozott önkorlátozást követel meg a hosszú távon eredményes együttműködés.

Jelenlegi viszonyaink között hangsúllyal szólunk az emberek aszimmetrikus szerződési szituációkba kényszerítése ellen. Ilyen szörnyű következményeket ígérő folyamat például az egészségügyi privatizáció, valamint a tőkéjüket elveszítő magánnyugdíjpénztárak problematikája.

A polgáraiért felelősséget érző államnak nemzetközi téren is képviselnie kell a nép érdekeit. Elsősorban a globalizáció negatív következményei ellen kell fellépni, mint például a korlátlan migráció (amely erőn felüli terheket ró a lakosságra), valamint a doktriner módon liberális vám- és illetékmentes kereskedelem.

A viszonosság fontos ismérve az állam és a magánvállalkozások kapcsolatrendszerének. Ha az államnak joga van bizonyos szabályozott keretek között adókedvezményekkel és egyéb szubvenciókkal támogatni a magánvállalkozásokat, akkor joga van ahhoz is, hogy — ugyancsak szabályozott keretek között — korlátozza a gazdasági szereplők nyereségét, annak kivitelét az országból, ahol megtermelték. Egyben az államnak érdeke, hogy előmozdítsa a helyben megtermelt nyereség helyben történő újbóli befektetését, felhasználását. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!