Budapest sikere, Magyarország sikere

Bagdy Gábor március 11-én a Parlamentben azt mondta, hogy a kormányfő és a főpolgármester előző pénteken aláírt megállapodása új fejezetet nyit Budapest és az ország életében egyaránt, és Budapest sikere, Magyarország sikere. Szerinte a megállapodás a főváros fejlődését szolgálja, hogy a XXI. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa legyen. Kiemelte: a kormány 104 milliárdot vállalt át, a főváros adósságának jelentős részét.

BAGDY GÁBOR napirend előtti felszólalása:

Orbán Viktor miniszterelnök úr 2010. október 3-án, az önkormányzati választások éjszakáján azt mondta: „Magyarország ezzel az összefogással lett igazán egységes, hiszen ma szerezte vissza fővárosát. Mától Budapest az egység része, mától ismét Budapest a nemzet fővárosa.” A főváros új vezetése azonnal nekilátott az örökölt helyzet feltérképezéséhez, elkészült a Fehér könyv, amely Budapest örökségéből a legsúlyosabb 50 problémát fogta csokorba. Emlékeztetőül hadd utaljak néhányra: a főváros hatalmas adósságállománya, a kimerített bevételi és hitelfelvételi lehetőségek, a megkezdett és súlyos problémákkal terhelt nagyberuházások, például a 4-es metró, hogy csak egyet említsek, és korrupciógyanús ügyek tömkelege.

A 2012-ben megjelent Félidőben című kiadványunkban már számos eredményről is be tudtunk számolni. Hogy csak néhányat említsek, visszavásároltuk a Vízműveket, megállapodtunk a metrószerelvényeket szállító Alstommal, a „Budapest szíve” program keretében átépítjük a Belvárost, és hosszas tárgyalások eredményeként végre birtokba vettük a CET-et is. Miniszterelnök úr a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén a következőket mondta: „A nemzeti ügyek kormánya támogatni fogja önöket. A magyar kormány nevében mondhatom, ránk számíthatnak.”

Az akkori szavak ma új értelmet nyertek. Pénteken ugyanis megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök úr és Tarlós István főpolgármester úr.

A megállapodás Budapest fejlődését szolgálja, azt, hogy Budapest a XXI. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa legyen. A kormány átvállalta Budapest adósságának 60 százalékát, mintegy 104 milliárd forintot. Így kiszabadította a fővárost az örökölt súlyos, szinte kezelhetetlen adósságcsapdából. Ezzel végre lehetővé vált, hogy a város vezetése ne csak a működtetés, üzemeltetés mindennapos ügyes-bajos dolgaival foglalkozzon, hanem a város távlati fejlesztésére helyezhesse a hangsúlyt, és végre az álmok valóra válhassanak, például a közösségi közlekedés járműparkjának megújítása és a főváros Duna-parti területeinek egységes fejlesztése és hasznosítása.

Gyönyörű fővárosunk ugyanis nemcsak a nemzet fővárosa, hanem egyúttal a magyar gazdaság motorja is. Budapest a világ nagyvárosainak élmezőnyébe tartozik az Economist Intelligence Unit versenyképességi rangsora alapján már ma is. Budapest csodálatos elhelyezkedése, a Duna olyan értékek, amelyek miatt városunk a természeti környezet vonatkozásában az első helyre került.

A kormány-főváros megállapodás új fejezetet nyit Budapest és az ország életében egyaránt, mert Budapest sikere Magyarország sikere.

(Elhangzott a Magyar Országgyűlésben, 2013. március 11-én.)

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!