Rétvári Bence: mindenki minél olcsóbban juthasson internethez

Rugalmassá kell tenni az európai uniós szabályozást, és az áfa-irányelv alapján lehetővé kell tenni, hogy mindenki minél olcsóbban juthasson internethez – mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón. Az eseményen Heal Edina, a Google Magyarország vezetője bejelentette, hogy a Google kiterjeszti a digital workshop programját a magyar kis- és közepes vállalkozásokra.


Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke és Jacquelline Fuller, a Google.org igazgatója a cég digitális készségek fejlesztését célzó idei programjairól tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Google Groundon 2017. április 20-án. (Fotó: Balogh Zoltán – MTI)

Rétvári Bence kiemelte, Magyarországon az internet áfájának csökkentése azt szolgálja, hogy minél többen kapcsolódhassanak a világhálóhoz. Az államtitkár hozzátette, 2018 végére az ország minden részén elérhetővé válik a másodpercenként 30 megabit sebességű internet, és minden településen lesz egy olyan intézmény, amelyben ingyenesen biztosítják a wifit.

A helyszínen kiadott közlemény szerint azért, hogy az ingyenes képzés minél több vállalkozást érjen el, a Google közös eseménytervet dolgozott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Modern vállalkozások programjával.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató alapján az Európai Unió 28 tagállamának sorában Magyarország a 21. helyen áll. Az index szerint Magyarország az üzleti digitalizáció és az elektronikus kereskedelem területén teljesített a legrosszabbul. Ez azzal magyarázható, hogy a magyar kkv-k továbbra sem használják teljes mértékben a digitális eszközöket. Jelenleg a magyar kkv-k csupán 12 százaléka értékesít online felületen, ezen belül pedig csak 4,5 százalékuk értékesít más uniós tagállamba. Heal Edina szerint a digitális workshop programjának kibővítésével vélhetően ez a mutató javulni fog.